Afbeelding
Foto: Ed Witte

Onderzoek naar openstelling

onderhoudspad PH Zanddijk

De gemeente Texel en het hoogheemraadschap gaan onderzoeken of het mogelijk is om de onderhoudsweg langs de Prins Hendrik Zanddijk open te stellen voor fietsers. Op dit moment is deze weg ontoegankelijk vanwege de voorwaarden die de Natuurwet stelt. De weg wordt in ieder geval weer afgesloten tot het onderzoek is afgerond.

De afgelopen weken kwam de discussie op gang over de noodzaak van afsluiting van de onderhoudsweg langs het nieuwe strand- en duingebied Prins Hendrik Zanddijk (PHZD). Deze onderhoudsweg is afgesloten sinds het nieuwe natuurgebied is afgebakend. Voor die tijd gedoogde het hoogheemraadschap hier fietsverkeer. De afsluiting was een voorwaarde in de vergunning om de PHZD aan te mogen leggen in de Waddenzee, een Natura2000-gebied.

Het hoogheemraadschap werd de afgelopen periode herhaaldelijk geconfronteerd met vernielingen aan het afsluitende hek en de verbodsborden. Als drastische stap legde het hoogheemraadschap vorige week stortstenen als blokkade neer. "Ook deze werden verwijderd door anoniem gebleven personen. De kritiek richtte zich op de afsluiting van de weg én op de onveiligheid van de omleiding. De commotie leidde tot verschillende gesprekken tussen hoogheemraadschap, gemeente, Staatsbosbeheer en dorpscommissie Oudeschild." De stenen werden overigens keurig aan de kant gelegd, zonder vernielingen aan te brengen. In een persoonlijk gesprek geeft Kooiman aan dat hij goede hoop heeft op een openstelling, maar stelt ook dat dit eerst goed geregeld moet worden. "En hoop is geen toezegging."