Te grote B&B? "Zelf maatregelen nemen"

Eigenaren van logies met ontbijt locaties die constateren dat hun situatie niet voldoet aan de regels doen er verstandig zelf maatregelen te nemen en in overeenstemming te brengen met de regels.


Dat advies geeft het college van b en w naar aanleiding van vragen van de redactie over wat eigenaars van B&B’s mogen verwachten na de nieuwe beleidsregels over B&B's. Zoals: “Het aantal slaapkamers dat wordt aangeboden voor logies met ontbijt is zowel qua aantal als qua oppervlakte minder dan de slaapkamers die door de bewoner(s) wordt (worden) gebruikt. Hetzelfde geldt voor het aantal bedden dat wordt aangeboden.”

Volgens b en w zijn niet alle B&B's in overeenstemming met de regels van het bestemmingsplan en bestaat onduidelijkheid over de mogelijkheden. "Het is daarom nodig aanvullend vast te leggen hoe de regels in het bestemmingsplan concreet moeten worden uitgelegd en toegepast."

Handhaving

"Wanneer bij het reguliere toezicht of na een verzoek om handhaving blijkt dat een situatie in strijd is met de regels, wordt nader onderzoek gedaan en zo nodig een handhavingsprocedure gestart. Daarbij geldt dat eerst wordt beoordeeld of een strijdige situatie kan worden gelegaliseerd. Wanneer dat niet mogelijk is, wordt in overleg met de overtreder besproken hoe en op welke wijze de overtreding kan worden beëindigd. Het sluitstuk kan zijn dat er bestuursdwang wordt toegepast of een last onder dwangsom wordt opgelegd. Dit is altijd maatwerk, waarbij per geval naar specifieke omstandigheden wordt gekeken. Eigenaren mogen op eigen initiatief ook zelf contact opnemen met de gemeente om in overleg te gaan.

Er is geen sprake van legaliseren of actief gedogen van situaties die in strijd zijn met het bestemmingsplan. Het college heeft ook niet de intentie dat te doen. Het doel is dat een overtreding wordt beëindigd.

Bij het opstellen van het jaarplan handhaving voor 2021 en volgende jaren wordt bepaald of het toezicht op logies met ontbijt moet worden uitgebreid.

TB: Te kort door de bocht

Texels Belang vindt dat het college met de nieuwe beleidsregels te kort door de bocht gaat. Wij vinden dan ook niet dat er op basis van de door u vastgestelde beleidsregels al moet worden getoetst op illegale verhuur. In een “spoedvraag” aan het college zegt TB: “Het is essentieel dat u eerst de beleidsregels voor wensen en bedenkingen voorlegt aan de gemeenteraad (met dus ook voor inwoners de mogelijkheid om in te spreken; die mogelijkheid hebben ze nog niet gehad), alvorens deze definitief vast te stellen. Al was het maar als check om te kijken of u hetzelfde beeld heeft als de gemeenteraad, kijkend naar de duiding van de bestemmingsplanregels ten aanzien van logies met ontbijt.”

De zaak kwam aan het licht na vragen van Nick Ran (VVD).