Start van het zwemmen bij de Wilde Triatlon op het strandje van Dijkmanshuizen.
Start van het zwemmen bij de Wilde Triatlon op het strandje van Dijkmanshuizen. Foto: Corrie de Jager

Wilde Triatlon sportieve testcase

De officiële Texelse triatlon is al jaren verleden tijd, maar de Wilde Triatlon leeft als nooit tevoren. Zaterdagavond doken bij Dijkmanshuizen 24 individuele triatleten en de zwemmers van 8 trio’s het water in voor deze niet-officiële achtste triatlon.


De animo voor de Wilde Triatlon, in feite een training om te kijken hoe de triatleten er voor staan, groeit elk jaar. Ook een laagdrempelige mogelijkheid voor Texelaars die deze tak van sport ook eens willen proberen.

Conform de “wilde” status staat deze triatlon op geen enkele kalender, desondanks hadden zeven overkantse deelnemers, onder wie één Belg, er lucht van gekregen. Maar voor de rest een Texels onderonsje, waarbij deelnemers gepaste afstand aanhielden. Een prachtige avond, met een matige westelijke wind kracht 3 en een aangename watertemperatuur van 22,6 graden. Eerst 500 meter zwemmen vanaf het surfstrandje van Dijkmanshuizen, daarna buitendijks een kleine 20 kilometer heen en weer fietsen naar het hek van De Schorren en vervolgens hardlopend de IJzeren Kaap ronden, ongeveer 5 kilometer.

De krachtmeting op drie onderdelen kende een sportief verloop, zonder incidenten. Of het moet de lekke band van Sjoerd Groeskamp zijn geweest, opgelopen op het laatste stuk in poldertje De Zandkes. Een en ander voltrok zich onder toeziend oog van de "officieel onofficiële" wedstrijdleider Theo Boom.

Uitslagen en foto's op www.wstexel.nl.