Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Maarten Drijver treedt terug als voorzitter spreekbuis VisNed

Maarten Drijver heeft zijn functie als voorzitter van VisNed, de spreekbuis van de Nederlandse kottervissers, neergelegd.


Maarten Drijver werd in 2016 voorzitter van VisNed. Aanleiding tot zijn vertrek nu is de verdeeldheid binnen de visserij over het Noordzeeakkoord, waarin de verschillende belangen in de Noordzee moeten worden samengebracht. Dit was de aanzet voor intern beraad binnen VisNed over de toekomststrategie van de visserijbelangenorganisatie.

Drijver zegt in een korte verklaring aan Visserijnieuws: “Wij doorlopen bij VisNed een intern proces met het oog op de toekomst. In het belang van dit proces heb ik besloten mij als voorzitter van VisNed terug te trekken en als voorzitter van Texel het interne traject in te gaan. Verder doen wij hierover, in het belang van het proces, geen mededelingen."

Onder vissers bestaat grote frustratie over de omvangrijke “uitrol” van windturbines op zee en de natuurcompensatie, waardoor er minder ruimte en mogelijkheden zijn voor visserij. Drijver "Het Noordzeeakkoord is een heel slechte deal voor de visserij." Wel heeft de Producten Organisatie (PO) Texel zich achter het Noordzeeakkoord geschaard. Tjibbe Joustra is door LNV-minister Schouten aangesteld om de enorme verdeeldheid in de sector in beeld te krijgen en te bewerkstelligen dat toch een zo breed mogelijke delegatie uit de visserijsector aan tafel gaat.