Bewoonster Anja Smit heeft een cadeautje voor begeleister Dineke Dankers bij haar vertrek.
Bewoonster Anja Smit heeft een cadeautje voor begeleister Dineke Dankers bij haar vertrek. Foto: Gerard Timmerman

Afscheid Dineke op "Social Sofa"

"Vele jaren werkte jij in de zorg, voor goede begeleiding stond jij borg. Jij bent een vrolijke noot en op zijn tijd een beetje een chaot."


Lovende woorden op rijm van Anja Smit, bewoonster van woonvoorziening "Molenstraat", aan het adres van begeleidster Dineke Dankers. Vrijdag, bij de presentatie van de "Social Sofa" nam Dineke afscheid.

Na een loopbaan van liefst 45 jaar in de gehandicaptenzorg. Eerst een poosje aan de overkant en daarna 39 jaar op Texel. Al die tijd werkt ze bij De Waerden Texel, de organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een beperking. "Ik ben begonnen bij het huis voor begeleid wonen aan De Zes. Van de twee bewoners die ik daar toen begeleidde wonen Thea en Inge ook hier. Toen ik daar op mijn 21 ste begon vonden ze me nog een snotneus.

Omgaan met mensen is het leukste aan dit werk. Lief en leed worden gedeeld. Ze helpen elkaar, maar maken ook wel eens ruzie. "Dineke, we gaan je missen', staat er op een groot spandoek. Thea: "Ik hou heel veel van je. Je mag best nog eens om de koffie komen."

Het afscheid wordt feestelijk gevierd met afscheidscadeautjes, een mooi gedicht, taart en pannenkoeken, gebakken door Dineke's partner Siem.

Dineke mag plaatsnemen op de Social Sofa, de nieuwe aanwinst, die een prominente plek heeft in de binnenplaats van woonvoorziening Molenstraat. Toen de bewoners, nu 17 in getal, bijna vier jaar geleden verhuisden naar de Molenstraat, kregen ze de Social Sofa als kunstproject van Woontij cadeau. Alleen was hij toen nog kaal. Bedoeling was dat de bewoners zelf de versieringen zouden aanbrengen. Bijna vier jaar verder heeft het geresulteerd in een bank met een verhaal. Een fraai mozaiek met Texels afbeeldingen. Getekend en gemaakt door de bewoners zelf. Zo tekende Jan van der Schans (foto) de garnalenkotter waarop zijn vader heeft gevaren. "Is ie er toch bij." Petra tekende de Texelse vuurtoren Jan Frans een voetbalveld en Linda haar poes Droppie.

En zo zijn er allerlei afbeeldingen. Strandhuisjes, een zeehond, de zon en de maan. Als de zon schijnt, dan begint het allemaal mooi te glimmen.

Een bank vol symboliek, die een duidelijk doel dient: "De Social Sofa verbindt mensen met elkaar, vertelt begeleider Lia van Elk-Keijzer. Iedereen mag er op gaan zitten, een praatje maken of gewoon genieten.

Wie weet wordt het wel een opstapje als vrijwilliger van de woonvoorziening. "Om eens een kopje koffie te drinken, te knutselen, computeren of andere leuke dingen te doen met de bewoners."

Afbeelding