Betty de Leeuw-Bakker ontving het onderscheiding is bijzijn van man Klaas, familie, genodigden en natuurlijk de burgemeester.
Betty de Leeuw-Bakker ontving het onderscheiding is bijzijn van man Klaas, familie, genodigden en natuurlijk de burgemeester. Foto: Job Schepers

Lintje voor de 'vrouw van de fusie'

"Ik had helemaal niets verwacht. Normaal heb ik overal voelsprieten", reageerde Betty de Leeuw-Bakker uit Den Hoorn dankbaar nadat ze donderdagochtend in een boet aan de Zuid-Haffel was benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

In haar dankwoord omschreef ze zichzelf als de vrouw van de fusie. Zo was ze onder meer betrokken bij diverse fusies in de paardensport, de fusie van de volleybalvereniging, het verpleeghuis met Omring, de bejaardenwoningen met Woontij en ook was ze tot de totstandkoming van de OSG betrokken bij het samengaan van de huishoudschool en het beroepsonderwijs.

"Zo leer je heel wat mensen kennen", sprak ze en dit werd bevestigd door het grote aantal genodigden dat aanwezig was. Maar eigenlijk doet ze zichzelf hiermee nog tekort, een opsomming, waarbij ongetwijfeld een aantal zaken nog niet is benoemd.


Betty de Leeuw - Bakker zet zich al vanaf 1980 in als vrijwilliger op het gebied van onderwijs, zorg, dienstverlening, sport, landbouw, veeteelt en dorpspromotie. Zij is hierbij actief als bestuurslid en/ of secretaresse maar heeft ook vaak een rol bij de uitvoering van activiteiten.

Beroepsonderwijs

1980 – 2020 secretaris/bestuurslid bij Bestuur Algemene stichting beroepsonderwijs Texel; bestuurslid bewonersvereniging verpleeghuis 'De Hollewal', secretaresse bij de oprichting van fusievereniging 'Tussen Wad en Duin', Ringsteekcommissie. Ze heeft zich als secretaresse onder andere ingezet voor de fusie van de Algemene stichting beroepsonderwijs Texel met OSG de Hogeberg en de fusie van de aangespannen vereniging ‘Vrienden van het paard’ en de ‘Blijde rijders’ tot de vereniging ‘Tussen Wad en Duin’. Dit waren beide moeizame processen. Bij de overige instanties was ze een actief bestuurslid en hielp ze ook mee met bij de activiteiten.

Belastingconsulent

1997 – heden Belastingconsulent / Instructeur belastingaangiftes bij de FNV. Betty de Leeuw helpt leden met het invullen van hun belastingaangifte en het aanvragen van toeslagen. Als instructeur leidt ze invullers op en houdt ze deze op de hoogte van de relevante wetswijzigingen.

Betty houdt van Klaas, maar ook van cijfertjes

Landbouwdag

2006 – heden Penningmeester / bestuurslid Stichting Landbouwdag Texel

Ze heeft voor een doorstart van de Landbouwdag gezorgd. Van een evenement met steeds dalende bezoekersaantallen is dit een jaarlijks evenement van grote betekenis voor agrarisch Texel geworden. Mevrouw De Leeuw is niet alleen penningmeester maar heeft ook een grote rol in de uitvoering van alle aspecten van de Landbouwdag.

Hoornder donderdag

2011 – heden Penningmeester, organisatie, secretaris Stichting Hoornder donderdag / Dag van het Schaap.

Vol lof

Niet alleen aan het aantal genodigden dat gehoor had gegeven aan de uitnodiging, maar ook door de woorden van de mensen die met haar hadden samengewerkt, werd duidelijk hoeveel waardering Betty heeft geoogst in de loop der jaren. Cor de Lugt, voorzitter van de Landbouwdag en initiatiefnemer van het lintje, was zichtbaar geroerd in zijn toespraak. "Toen jij twee jaar geleden aangaf dat je wilde stoppen, zei ik tegen de rest 'Betty gaat heus wel door' en door ziekte van mijzelf en daarna van Anja bleef je plichtsgetrouw nog twee jaar langer. Nu we weer op volle oorlogssterkte zijn, neem je dan toch afscheid." Volgens Cor is Betty "één van de redenen dat een in het slop geraakte Landbouwdag weer tot zo'n prachtig evenement is uitgegroeid".

Betty bedankte voor de mooie woorden en beantwoordde de toespraak met "Er staat een geweldig team, dus ik kan rustig opstappen."

Ook Jaap Lap kwam aan het woord. Hij had de moeilijke taak om Betty zonder argwaan naar de boet te krijgen. "Ik was zelfs een beetje zenuwachtig, want Betty is vies slim. Hoe kreeg ik haar naar de boet, gekleed op een lintje en zonder dat ze weet wat er aan de hand is. Uiteindelijk heb ik haar pas gisteravond gebeld dat er opnames gemaakt moesten worden voor een promotiefilm over Texel. Ze zei gelukkig direct ja." Jaap roemde onder meer haar grote kundigheid voor cijfers. "Betty houdt van Klaas, maar ook van cijfertjes."