College: Beleidsregels voor B&B wijzigen niet het huidige beleid

De nieuwe beleidsregels voor Bed & Breakfast wijzigen niet het huidige beleid, maar scheppen duidelijkheid voor de handhaving en vergunningverlening. Dat antwoordt het college van b en w op raadsvragen over criteria voor B&B die het college heeft vastgesteld op 12 mei.


Daarin staat onder meer dat het aantal slaapkamers dat een huis heeft, bepalend is voor wat mag (voorbeeld: als er 3 slaapkamers in het huis zijn, mag er maximaal 1 slaapkamer voor logies en ontbijt worden aangeboden en daarin moeten minder bedden dan in de twee overblijvende slaapkamers aanwezig zijn.) “Bent u het met ons eens dat dit verstrekkender is dan hetgeen in het bestemmingsplannen is opgenomen?”, vroeg Nick Ran (VVD). Daarin staat namelijk dat alle Texelaars een B&B mogen hebben met maximaal drie kamers (zes bedden), mits die ondergeschikt is aan de woonfunctie. B en w antwoorden nu schriftelijk: “De beleidsregels bevatten een nadere uitleg van hetgeen al in de bestemmingsplannen staat. Namelijk dat het logies met ontbijt ondergeschikt dient te zijn aan de woonfunctie, en plaatsvindt in de woning. Het criterium ‘ondergeschikt’ dat in het bestemmingsplan staat, is verder geconcretiseerd. Zodat het duidelijker is wat wel en niet binnen de regels van het bestemmingsplan past.”

Het college heeft de bevoegdheid om beleidsregels op te stellen, zolang die niet strijdig zijn met de wet. De nieuwe beleidsregels voor B&B wijzigen volgens b en w niet het huidige beleid (dat vastligt in het bestemmingsplan), “maar scheppen duidelijkheid voor de handhaving en vergunningverlening”. “Speerpunt van de handhaving is de illegale verhuur van woonruimte. Onder meer om die reden zijn de beleidsregels gemaakt.”

De nieuwe beleidsregels roepen meerdere vragen op: Moeten Texelaars met een B&B die niet voldoet aan de nieuwe criteria van het college, die dus niet ondergeschikt is aan de woonfunctie, zich zorgen maken? Gaat het college handhaven? En hoe? Of worden bestaande gevallen, zoals eerder bij B&B’s die meer dan drie kamers en/of zes bedden hadden, gelegaliseerd?

De redactie heeft deze vragen voorgelegd aan het college, maar het antwoord is nog niet binnen.

Relevant is ook de vraag: Blijft het college daadwerkelijk binnen de bevoegdheid? Volgens de Texelse advocaat Ron Verheijen gaat het college buiten z'n boekje en worden de regels van burgers met voeten getreden.

Het advocatenbureau dat door de Texelse Courant is geraadpleegd, gaf aan dat b en w gemachtigd zijn beleidsregels vast te stellen, maar dat nader onderzoek nodig is om te beoordelen of het college binnen de bevoegdheid blijft.