De boodschap lijkt wel duidelijk.
De boodschap lijkt wel duidelijk. Foto: Ed Witte

Uitdehaag: "vandalisme werkt niet positief"

"Het lijkt de Berlijnse muur wel", foetert een bewoner van Oudeschild op Facebook. De stenen muren die aan twee kanten zijn opgetrokken bij de Prins Hendrik Zanddijk maken de tongen los.

Het hoogheemraadschap (HHNK) herhaalt de stelling dat het natuurgebied er is ter compensatie van natuur in de Waddenzee die is opgeslokt door de Prins Hendrik Zanddijk. Om Texel te beschermen is de Prins Hendrik Zanddijk aangelegd waardoor niet binnendijks hoefde te worden versterkt. "Een uitdrukkelijke wens van de Texelaars. Dat zou ingrijpende gevolgen hebben gehad voor agrariërs en bewoners die percelen pal achter de dijk hebben. Over de natuurcompensatie zijn heldere afspraken gemaakt in het proces om tot de dijkversterking te komen en daar houden wij ons aan. Alleen het gebied voorbij de afrastering is niet toegankelijk en omdat een hekwerk de mensen niet tegenhoudt, kiezen we nu voor deze stortblokken. "

Onbegrip

Bij bewoners en toerist is al vanaf het begin het nodige onbegrip over de versperring bij de Prins Hendrik Zanddijk en dan met name over de afsluiting van het buitendijkse fietspad dat vanaf het toegankelijke stuk langs de dijk richting 't Horntje loopt. Het ligt aan de rand van het gebied en vogels hoeven in de regel geen last te hebben van fietsers of voetgangers. Joost Albers, die zich al vanaf het begin inzet voor de openstelling, denkt er het zijne van. "Ze zijn bang voor een claim van het Waddenfonds en daarom wordt dat stuk niet opengesteld. Dat terwijl het de verkeersveiligheid zou verbeteren." Hij doelt hiermee op de bijdrage van €12,2 miljoen van het Waddenfonds in de Prins Hendrik Zanddijk waarbij inderdaad rust voor de natuur één van de voorwaarden was. Albers stelt dat geen partij wil meedenken, op terreinbeheerder Staatsbosbeheer na. "Het HHNK, de gemeente en Provincie geven niet thuis. Laat duidelijk zijn, de vernielingen keur ik af, maar dit is ook een belachelijke oplossing. En als je het buitendijkse stuk fietspad - zo'n 400 meter bijtrekt - sluiten alle fietspaden op elkaar aan en ben je af van de onveilige situatie van nu."

Geen fietspad

HHNK herhaalt dat het gehele stuk asfalt geen fietspad is. "Op die asfaltstrook werden fietsers gedoogd. Het is geen fietspad maar een onderhoudsweg waarop fietsers werden en nu nog maar deels worden gedoogd. In verband met de vergunningverlening voor de aanleg van de Prins Hendrik Zanddijk is die onderhoudsweg nu afgesloten, vanwege de natuurwaarde van het gebied voorbij het hek. Ook fietsers worden daar niet meer gedoogd. Er staat een bord, zo'n 600 meter voor het hek als je uit Oudeschild komt, bij de overgang van de weg over de dijk, waarop staat aangegeven dat de weg doodloopt. Fietsers kunnen daar de overweg kiezen om te voorkomen dat ze voor een dicht hek staan. Die borden zijn recent geplaatst."

De burgemeester vindt het betreurenswaardig dat het zo ver heeft moeten komen dat HHNK tot zulke maatregelen moet komen. "Het is iedereen bekend dat dit deel van dit gebied is afgesloten voor natuurbeheer. Het afgesloten natuurgebied is steeds onderdeel van dit plan geweest. Respecteer dit besluit en koester wat wel hebben. Zoals het deel van het gebied dat nu wel toegankelijk is", laat de burgemeester via voorlichting weten.

De gemeente vervolgt: "Voor gebieden waar we te maken hebben met een onverharde weg hebben de hulpdiensten gelukkig de juiste middelen om hier te kunnen komen. Mocht het in een uiterst geval nodig zijn, want het zal in principe niet nodig zijn omdat mensen dit gebied niet mogen betreden. Als we ons als gemeente al sterk zouden willen maken voor toegankelijkheid van die 400 meter, dan helpen dit soort vandalistische acties zeker niet positief.