Verleden, heden en toekomst komen samen op één plek.
Verleden, heden en toekomst komen samen op één plek. Foto: Celine Saas

Het Licht van Troost

Een plaats om afscheid te nemen en een plaats om het leven te beginnen die elkaar ontmoeten bij het Licht van Troost. Het is de uitkomst van de afstudeeropdracht van Celine Saas (23) uit Zwolle.

De inwoonster van Zwolle studeerde onlangs af aan Hogeschool van de Kunsten ArtEZ te Zwolle, interieurarchitectuur. "Texelaars zijn trotse bewoners. Ze houden veel van hun eiland. Als je gecremeerd wordt, gebeurt dit op het vasteland en vroeg ik mij dan ook af of de eilandbewoners daar wel zo blij mee zijn? Zo ontstond het idee om een crematorium voor Texel te ontwerpen. Op Texel is er geen crematorium wat een doorn in het oog is voor de Texelaars. Het dichtstbij zijnde crematorium ligt in Schagen, op anderhalf uur rijden mits de veerboot gaat. En mensen moeten dan hun emoties verwerken in dat overkantse gebouw", vertelt ze.


Tijdens haar veldonderzoek op het eiland had Celine gesprekken met verschillende eilandbewoners en zo kwam ze erachter dat er ook geen ziekenhuis is op het eiland waar kinderen geboren kunnen worden. "De kinderen worden aan de overkant in Den Helder geboren en daardoor zijn de kinderen geen echte Texelaars. Zo zag ik de trots van de eilandbewoners wegzakken en plaats maken voor verdriet. Hierom heb ik gekozen voor een combinatie van twee bijzondere gebeurtenissen voor mijn afstudeerproject. Een kleinschalig crematorium, in combinatie met een ziekenhuiskamer voor op Texel. Zo heb ik de Texelaars de kans gegeven om op het eiland te bevallen en waardig afscheid van hun geliefden te nemen. Uit mijn veldonderzoek bleek dat de mensen graag een plek zouden willen dichtbij de Veerhaven ‘t Horntje en op minder van 10 minuten lopen. De locatie die ik heb gekozen is in het grasduingebied bij de ‘Mokbaai’ langs het Licht van Troost, een historisch baken voor de mensen van Texel."


Het gebouw dat ze ontwierp bestaat uit twee soorten materialen. Riet in combinatie met een houten gevelbekleding (accoya). Riet omdat het past in de directe omgeving. Het landschap bestaat uit riet en grasduinen, zodat het gebouw één is met zijn omgeving. Het tweede materiaal is hout, als aanduiding voor een plek/ingang in het gebouw.


"Het gebouw heeft een kern waar verleden (crematorium), heden (personeelsruimte) en toekomst (kraam- en verloskamers) samenkomen. Het geboortecentrum is in de duinen gegraven om dichtbij Moeder Aarde te staan. Het crematorium staat in het landschap, omringd door de natuur. Door je in de buitenlucht te begeven stroomt er vrijwel meteen nieuwe energie door je lichaam, wat zorgt dat je donkere of onnodige gedachten beter kunt plaatsen en/ of loslaten", verwoordt ze in haar afstudeeronderzoek.


Als vervolgstap wordt het afstudeerproject tentoongesteld op de Dutch Design week 2020 in Eindhoven. "Hier is het doel om nog meer mensen te inspireren dat er meer in het leven is dan waar men nu vanuit gaat", vult ze aan. Verder hoopt Celine dat het afstudeerproject ook onder de aandacht komt bij de gemeente Texel.