Waddenwier maakt doorstart


Waddenwier, vorig jaar meegesleept in het faillissement van Zilt Proefbedrijf en Texel Saline BV, maakt een doorstart. Marc van Rijsselberge meldt dat het bedrijf wordt voortgezet.

Waddenwier teelt het wier op Texel in grote bassins waar dagelijks uit geoogst kan worden. “Het zeewier is van een uitstekende kwaliteit, mede omdat we gebruik maken van vers zilt bronwater. Daardoor krijgt het een heerlijk truffelachtige smaak. Het grootste deel wordt gedroogd en vervolgens verpakt voor consumptie.

“Het was zonde geweest om dit allemaal verloren te laten gaan. De basis is sterk en ik heb nog veel ambitie met dit product. Zeewier bevat een hoge concentratie aan Omega vetzuren en is een goede bron van vezel, eiwitten en koolhydraten. Met onze unieke koude droogmethode wordt er op een zeer lage temperatuur gedroogd. Hierdoor blijven de natuurlijke spoorelementen en mineralen in het product. We zien de toekomst met het volste vertrouwen tegemoet.”

Waddenwier maakt allerlei producten, zoals “Snufje Zilt), een combinatie van zeewier en zeekraal. Maar ook gerookt zeewier. Bij uiteenlopende projecten wordt samengewerkt met verschillende partners. Voor het project Port4innovation wordt gewerkt aan een snelle (en betaalbare) toepassing van zeewierproducten als voedingsmiddel en ook voor cosmetica en farmaceutica. Daarnaast werkt Waddenwier mee aan het EU project Interreg Noordzee-regio SalFar, samen met Salt Farm Foundation, waar wordt gewerkt aan het gebruik van zeewier als bemestingsproduct voor de teelt van zouttolerante gewassen.