Afbeelding
Foto:

De 'slag om Ceres'

bereikt hoogtepunt

Een nieuwe episode in de kwestie Ceres. Langs de afzetting van het toegankelijke stuk en het afgezette stuk van de Prins Hendrik Zanddijk zijn stortblokken geplaatst. Tot grote woede van liefhebbers van het gebied, volgens het Hoogheemraadschap wegens aanhoudende vernielingen die inmiddels meer dan €25.000,- hebben gekost. Tegenstanders haalden de stenen donderdagavond weer weg.

"Nadat mensen keer op keer de toegang tot het afgesloten en niet-toegankelijke natuurgebied Prins Hendrik Zanddijk hebben geforceerd, en door sloten door te slijpen, hekwerken en verbodsborden te vernielen voor meer dan €25.000,- aan schade hebben toegebracht, heeft het Hoogheemraadschap andere maatregelen genomen. Nu wordt met stortblokken de toegang tot het natuurgebied geblokkeerd", stelt een voorlichter van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK).


De voorlichtster vervolgt: "Wij hadden liever deze stortblokken niet hoeven plaatsen. Maar dit is een natuurgebied dat niet openbaar toegankelijk is, en nu de lichtere versperringen steeds worden vernield, hebben we gegrepen naar steviger maatregelen. Tot onze spijt. Er is gemeenschapsgeld gemoeid met het repareren van vernielingen, fabriceren en plaatsen van nieuwe borden: de maat is nu vol. We weten helaas niet wie achter de vernielingen zit. We zouden heel graag in gesprek komen met de personen die problemen hebben met de ontoegankelijkheid van het gebied om over de situatie te overleggen. Mensen kunnen altijd contact opnemen met het hoogheemraadschap."

Ceres Texel

De blokken versperren niet alleen voor ongenode gasten het gebied. Ook als er werkzaamheden zijn of men voor een noodsituatie langs deze route moet, loopt het dood. HHNK stelt daarover het volgende: "De hulpdiensten kunnen het gebied met een terreinwagen via een andere route bereiken. We zijn in contact met de hulpdiensten over de vraag of deze route voldoende toegang biedt tot dit natuurgebied, in geval van nood." lees verder op 2.

Afbeelding