Schapenfokker Ido Altenburg in 2017 met een topram.
Schapenfokker Ido Altenburg in 2017 met een topram. "Ik ben een echt keuringsdier." Foto: Gerard Timmerman

Geen Schapenfokdag, wel Bedrijvendagen en Online Texelaarshow

Corona is ook spelbreker geworden voor de Texelse Schapenfokdag op de eerste maandag in september. De fokkers op het eiland houden op zaterdag 5 en zondag 6 september wel een Open Bedrijvendagen en er komt een online Texelaarshow.


De fokveedag op de Groeneplaats is traditioneel een drukbezocht evenement, waarvoor fokkers en liefhebbers uit alle windstreken hier neerstrijken. Rond de hokken en de ring is het dringen geblazen. "Om dan anderhalve meter afstand houden, dat is geen doen", vertelt schapenfokker Ido Altenburg. Daar komt bij dat veel oudere bezoekers doorgaans extra voorzichtig zijn als het op corona aankomt. "Het heeft ook met solidariteit te maken. Ook elders in het land zijn fokveedagen afgelast. Niemand kan er iets aan doen."

Dus ook geen rammen-, ooien- en lammerenkeuring. Best zuur voor fokkers en liefhebbers. Het fokken gaat met de nodige prestige gepaard. "De keuring is héél belangrijk. Daarop kunnen we ons meten met de rest. Je bent er het hele jaar voor bezig. Persoonlijk ben ik een echt keuringsdier. Het is prachtig om die dag je beste en mooiste dieren te laten zien."

Als alternatief organiseren de fokkers in het eerste weekend van september de Open Bedrijvendag. Menig fokker zou vooruitlopend op de Schapenfokdag toch al een weekendje naar Texel komen om een kijkje bij de fokkers te nemen. Menigeen had al een kamer geboekt. Op zaterdag en zondag zetten de fokkers de deur open. Alleen voor collega-fokkers. Zij kunnen op de boerderijen poolshoogte nemen hoe het er voor staat met de Texelse ooien, rammen en hun nageslacht. "Iedere fokker is vrij om er zelf invulling aan te geven. We krijgen veel positieve reacties." Deze aanpak is niet voor het eerst, ten tijde van de MKZ-crisis in 2001 verviel de Schapenfokdag ook en was er veel animo voor de open bedrijvendag.

Het Texelse Schapenstamboek in Noord-Holland houdt een online Texelaarshow. Op www.texelaarsinlineshow.nl presenteren de fokkers hun favoriete dieren. Bezoekers kunnen hun voorkeur aangeven en er is achtergrondinformatie. De dieren zijn ondergebracht in verschillende categorieën. De stemming sluit op vrijdag 24 juli om 10:00 uur. Daarna bespreekt de commissie van deskundigen de favoriete dieren. "Dit werkt enorm positief. Ik merk dat er veel fanatisme is."

Na een dip tijdens de lockdown is de handel weer op gang gekomen. "Sinds de Belgische grens weer open is krijgen we elke week fokkers over de vloer. Je merkt dat de mensen er weer op uit willen."