Afbeelding
Foto:

Wat ik zeggen wou

Wat ik zeggen wou

Lama


Alle dagen stond je daar, jaar in, jaar uit. Waarom, voor wie? Zó zinloos, zó tegen je natuur, zo triest. Een lama is een sociaal dier, leeft met soortgenoten samen, heeft ook behoefte aan die soortgenoten. Hoewel, een schaap is ook al goed.

Een lama moet grazen, moet rennen over weidevlaktes. Helaas, dat zat er voor jou allemaal niet in. Wat was je slim, je kende m’n stem, je kende m’n autootje. Als ik langs reed, keek je me na, als ik stopte met m’n emmertje gras, kwam je aangehuppeld. Helemaal blij, lekker smikkelen. Weer eens wat anders dan droog hooi. Je mooie ogen glansden.

Ze gingen je scheren, je vacht was verschrikkelijk. Jammer genoeg namen ze je ene oog zowat mee. Ik zag het bloed, helemaal fout. Wat een stress, wat een ellende. Dat oog kwam niet meer goed, zat voortaan dicht, wat een amateurs. Toch kwam je weer aangehuppeld, voor je emmertje gras, voor je worteltjes. Woensdag nog, niks aan de hand. Ik zei: “Morgen weer!”, zoals elke dag. Maar donderdag was je weg. En vrijdag lag je langs de weg. Om opgehaald te worden. Soms worden de verkeerden opgehaald. Mijn hart treurt om je en je verpeste leven. Dag lieve lama.


Suzan Boom, Oudeschild.


Naschrift:

De eigenaar in een reactie: “Een lama mag je niet scheren. Dat is bekend. Maar iemand heeft de dierenbescherming gebeld. En die zei: Je moet de lama scheren. Als ik het niet zou doen, zou ik een boete krijgen. De dierenarts heeft de lama verdoofd en toen is de lama geschoren. Maar door de narcose raakte hij in de stress en heeft ie zijn oog verwond. Daarna is de dierenarts er weer bij geweest om dat te behandelen. Maar dat mocht helaas niet baten. Het trieste is, dat als de Dierenbescherming niet zou zijn gebeld, er niets aan de hand zou zijn geweest.”

Dierenbescherming

Dik Nagtegaal van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming: “Over deze lama zijn meerdere meldingen binnen gekomen. Onze inspecteur heeft vastgesteld dat de vacht verklit en vervuild was. Dat kan infecties veroorzaken. Na overleg met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, tak Dierenwelzijn, heeft de inspectiedienst de eigenaar opdracht gegeven de vacht tijdig te verzorgen. Niet om te scheren. Lama’s hebben een vacht van haar en niet van wol, zoals een schaap dat jaarlijks wordt geschoren. Alleen als door verklitting of andere oorzaak de vacht te ver heen is, dan toch maar scheren. Maar wel in overleg met een dierenarts. We hebben opgedragen dat de eigenaar die moet raadplegen. Het is te betreuren dat het uiteindelijk zo mis is gegaan. Wat zich precies heeft afgespeeld, is bij ons niet bekend.

Wat we wel zien is dat mensen die een lama of soortgelijk dier als hobby nemen, vaak niet weten waar ze aan beginnen. Een lama is een kuddedier, het is geen goed idee om dat alleen in een weiland te zetten. Je moet je goed bewust zijn van de zorg die zo’n dier nodig heeft. Daar vergissen mensen zich wel eens in.”

Dierenarts

David Tijssen van Dierenartsenpraktijk Texel kan er wegens de regels voor privacy niet veel over zeggen. “We zijn meerdere keren bij de lama geweest. Het resultaat is helaas niet geworden wat iedereen graag had gewild. Er is met semi-wilde dieren zoals deze lama die je onder verdoving brengt altijd een risico dat er bij het wakker worden iets mis gaat. Mensen die overwegen een lama of ander niet tam dier te gaan houden, moeten zich realiseren dat het lang goed kan gaan, maar als er iets aan de hand is en je moet verdoven, dat dit altijd een risico met zich meerbrengt.”