Het terras voor de koffiebranderij  ligt er tijdens de maandagmarkt verlaten bij.
Het terras voor de koffiebranderij ligt er tijdens de maandagmarkt verlaten bij. Foto: Gerard Timmerman

Marktkraam sta in de weg uitbater koffieterras

Volop drukte tijdens de maandagmarkt in Den Burg. Maar niet op het terras van koffiebranderij Texelse Branding, onlangs geopend in de nieuwbouw op de Groeneplaats. De positie van de marktkraam schuin voor het gebouw zorgt er voor dat het marktpubliek de Vismarkt op wordt geleid en plaatst het betreffende terras buiten het zicht en de aandacht van voorbijgangers. Met als gevolg een flink omzetverlies voor de koffiezaak.

Over de kwestie zijn met de betrokken ondernemers, de marktmeester en de marktcommissie inmiddels de nodige gesprekken gevoerd. Maar dat heeft vooralsnog geen verandering in de situatie gebracht.

De marktkooplieden in de betreffende bocht vanuit de Binnenburg geven aan dat ze al tientallen jaren op deze plek staan, dat ze door corona en andere oorzaken al een keer of vier hebben moeten verkassen en dat er door beperkte ruimte voor hen geen andere optie. Evert Malschaert van de koffiebranderij geeft onder meer aan dat in de tekeningen van de markt, die de gemeente hem tijdens de onderhandelingen heeft laten zien, de kramen anders stonden opgesteld.

Een reactie van de gemeente was bij het sluiten van de krant nog niet binnen.