Wat ik zeggen wou

Slaapplaatsen


Geacht college en raadsleden,


Vooruitlopend op een nieuw te ontwikkelen Toeristische Visie wil 10 voor Texel alvast het één en ander onder uw aandacht brengen en proberen u duidelijk te maken waarom wij erop staan dat er nu eindelijk eens geteld moet gaan worden hoeveel toeristische bedden er nu werkelijk aanwezig zijn. Het moet maar eens uit zijn om dit onderwerp steeds te negeren en dat zowel het college van B en W en alle raadsleden hun verantwoording eens gaan nemen.

De ergernis over de drukte op ons eiland begint menig Texelaar te irriteren, dat is dan ook wel gebleken in verschillende onderzoeken. En het ergste is dat we steeds nieuwe zomerhuizen zien verschijnen, groter en luxer en het aantal slaapplaatsen neemt niet toe? Rara hoe kan dat?

In uw Actieplan Toeristisch Toekomstplan van juni 2019 en later in juli door de raad vastgesteld, staan een aantal dingen die ons aan het denken hebben gezet. Zoals het aantal slaapplaatsen door u geregistreerd, waarbij het maximum van 45.000 niet mag worden overschreden. Zo lezen wij: berekend is dat er in 2016 circa 44.400 slaapplaatsen zijn uitgegeven (bron gemeentelijke slaapplaatsenbestand, februari 2016). Dan lezen wij ergens anders over de huidige situatie: Totaal zijn er in 2018, 44.026 geregistreerde slaapplaatsen. Hierbij rekening houdend met het door de gemeenteraad in 2009 genomen besluit, logies met ontbijt en de jachthaven buiten de slaapplaatsenregistratie te houden. Op een andere pagina lezen wij weer dat het gaat om 44.016 geregistreerde plaatsen. Verschil is weliswaar 10, maar met 2016 vergeleken bijna 400 minder?

We gaan even terug in de tijd, 1970. Toen is de normtelling ontstaan die de gemeente nu nog hanteert voor het aantal slaapplaatsen per object. Zowel voor een recreatief opstal als voor een zomerhuis rekende men, 5 slaapplaatsen. In de jaren zeventig en tachtig was een recreatief opstal, een verblijfsaccommodatie bij een woning, 35 m2 en een zomerhuis maximaal 55 m2.

In de jaren negentig werden recreatieve opstallen en zomerhuizen gelijk gesteld en mochten beiden 55 m2 zijn.

In de jaren daarna mocht een zomerhuis 70 m2 worden en een recreatief opstal 80% van het woonhuis tot een maximum van 55 m2. De laatste jaren mogen de recreatieve opstallen 70 m2 en zomerhuizen 100 m2 zijn.

Met andere woorden: de recreatieve opstallen zijn van 35 m2 naar 70 m2 gegaan, een verdubbeling, en de zomerhuizen zijn van 55 m2 naar 100 m2 gegaan, bijna een verdubbeling. Verbazingwekkend is nu dat het aantal slaapplaatsen per recreatief opstal en per zomerhuis op 5 is blijven staan.

Je kunt de Texelse Courant vrijdag niet openslaan of er staan verleende omgevingsvergunningen in en mensen die gebruik maken van deze mogelijkheid om te vergroten. En u gelooft nu nog steeds dat de grens van 45.000 slaapplaatsen niet is overschreden?

Over het aantal recreatieve slaapplaatsen schermt u nog altijd met een toentertijd door het Toeristisch Kennisinstituut Texel aangenomen berekening van het mogelijke aantal werkelijke bedden, namelijk 85% van geregistreerde bedden, en er nu circa 39.000 bedden in werkelijkheid zijn. Is dit ooit onderbouwd? Het gaat hier om een aanname? En u blijft dit maar herhalen om de bevolking op andere gedachten te brengen, dat het niet zo'n vaart loopt. Dit is al lang achterhaald!

Voor 2009 werden er 750 bedden meegeteld in de totale slaapplaatsentelling voor logies met ontbijt en geeft u aan dat er heden circa 160 adressen zijn die logies met ontbijt aanbieden. Zij bieden gemiddeld 3 bedden aan, zodat er 480 bedden zijn. Zeer ongeloofwaardig als je ziet wat er op dit gebied gaande is. Vooral met het ontstaan van air B en B de laatste jaren, moet het aanbod enorm zijn toegenomen. Als u woonwijken en straatjes in Den Burg leefbaar wilt houden dan zal er toch paal en perk moeten worden gesteld aan deze vorm van logiesverstrekking. Met verbazing zien wij dat er bijvoorbeeld in de Waalderstraat een verbouwing gaat plaatsvinden mede ten behoeve van logies met ontbijt. Moeten de auto's door de Waalderstraat rijden of door het smalle Jan Reij straatje? Dit is echt een plek waar nooit vergunning voor afgegeven had moeten worden. Midden in een woonwijk.

De volledige brief staat op www.texelsecourant.nl


"10 voor Texel"