Stijn Eelman:
Stijn Eelman: "Feestjes en stappen zijn heel belangrijk, dat heb ik erg gemist de laatste tijd." Foto: Jeroen van Hattum

Humor en werken hoog in vaandel

Geboren en getogen op Texel?
Zeker. Ik ben geboren in Oosterend aan de Peperstraat en opgegroeid met mijn vier broers aan de Schorrenweg. Sinds 2014 woon ik in Den burg. Momenteel woon en studeer ik in Amsterdam.


Wat voor werk doet u/heeft u gedaan?
Ik ben eigenlijk altijd kok geweest en werk nu al een aantal jaar bij Hotel De Lindeboom. Na het behalen van mijn Mavo-diploma was ik totaal inspiratieloos wat betreft een vervolgopleiding. Wat toen één tussenjaar in vast dienstverband bij De Lindeboom moest worden werden er vier, haha. Maar goed, het blijft moeilijk wanneer je echt niet weet wat je moet gaan studeren. Ondanks dat ik veel geleerd heb bij De Lindeboom, wist ik zeker dat mijn toekomst niet in de keuken lag. Op een bepaald moment heb ik de knop omgezet en via een korte MBO-4 studeer ik nu commerciële economie, afstudeerrichting ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam.


Wat is het mooie aan werken in de keuken?
Dat is vooral het maken van gerechten denk ik. Ondanks dat ik geen ambitie heb om kok te worden, heb ik wel veel passie voor koken. Ik denk dat die passie ook terug te vinden is in de gerechten die ik maak. Binnen het keukenteam hangt er een gezellige sfeer. Ik kan erg goed overweg met chef-kok Pieter (“Pierre”) en souschef Hugo. Samen met een goede maat van me, Patryk, vormen we de parttimers. Humor en hard werken staan bij ons hoog in het vaandel, zo komen we de drukke dagen altijd wel door. Daarnaast is snelheid alles in de keuken. Of zoals de chef altijd zegt: “Ja ja. Jan toerist zit er weer jongens, ff op de brommer nu”.


Texel energieneutraal is iets dat ik graag zo snel mogelijk zie


Wat heeft u met muziek?
Ik heb veel affiniteit met muziek en vooral het maken daarvan is echt geweldig. Sinds 2013 maak ik deel uit van de band “Tidal Wave”. Samen met Jacco (zang), Jesse (drums en 2e stem) en ik op de basgitaar vormen we de kern van de band. In 2017 hebben we daar Wouter Kliek (gitaar) en Chris Boekel (gitaar) aan mogen toevoegen. Een groep van hechte vrienden die veel raakvlakken hebben qua genre. We zijn een beetje een labiele band, waarvan de vraag elke keer is of we nog actief zijn en onder welke naam (haha). Anyway, sinds dit jaar zijn we weer volop bezig om deze zomer veel akoestische setjes te spelen, nog steeds onder de naam Tidal Wave.



Wat doet u zoal in uw vrije tijd op Texel?
Ik doe veel aan sport. Dan moet je denken aan fitness en redelijk fanatiek hardlopen. Feestjes en stappen zijn erg belangrijk, dat heb ik erg gemist de laatste tijd. Mooie bijkomstigheid is dat je gedwongen spaart, wat op zich niet zo verkeerd is. Wanneer de band actief is, neemt dat ook de nodige tijd in beslag.


Hoe ervaart u de mensen op Texel?

Ik ervaar de Texelaars als een open en hechte gemeenschap. Je ziet vaak dat Texelaars elkaar toch blijven opzoeken, zoals in de stad.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Dit is een lastige. Ik denk dat Texel niet haar identiteit moet verliezen. Texel moet wel van de Texelaars blijven. Het neigt een beetje een vakantieoord te worden.



Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik zou graag zien dat Texel zo snel mogelijk energieneutraal wordt. Naar mijn mening is het de ideale plek voor zonnepanelenparken en windmolens. Hoe gaaf zou het zijn als Texel het voortouw hierin neemt? Het lijkt me persoonlijk een betere investering dan villaparken en heel belangrijk voor de toekomst.


Wat verdient meer aandacht op Texel?

Het uitgaansleven op Texel kan wel een boost gebruiken. Op het repertoire van DJ B-Linq raak je op gegeven moment wel uitgekeken. Ik zou graag meer uitgaansgelegenheden zien in met name Den Burg en dan wel Amsterdamse uitgaansconcepten. Huistuin in de Question is een goed voorbeeld van zo’n concept, van de gebroeders Jalving. Dat laat nog even op zich wachten door Corona.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Dan denk ik toch gelijk aan ons gezin. Pa, ma en de boys. Het is de jaren na de scheiding niet altijd even makkelijk geweest en als je nu kijkt hoe goed het gaat met iedereen, dan is dat mooi om te zien.


Hoe kijkt u tegen het toerisme aan?
Ik denk persoonlijk dat we een klein beetje aan het doorslaan zijn op Texel als het gaat om het aantal toeristen. Natuurlijk moeten we er met zijn allen van leven, maar het aantal blijft maar toenemen en het is een keer 'too much' lijkt me. Het contrast met de coronastilte is nu natuurlijk weer enorm, maar het was toch bijzonder om het eiland mee te maken in die stilte.



Hoe gaat u met de coronacrisis om?

Ja dat was natuurlijk wel even raar allemaal. Ik zit nog midden in mijn studie, die halsoverkop digitaal moest gaan. Ik ben toen (eind maart) naar Texel gekomen en sindsdien niet meer echt in Amsterdam geweest. Het voelde weer een beetje als de OSG-tijd. Waarin je overdag een paar lessen volgt en daarna veel te veel tijd over had voor andere dingen. Vervelend was het wel dat je een langere tijd niet kon hangen met je maten. Je houdt je gewoon net als ieder ander aan de regels, maar toch verwateren deze voor je gevoel onbewust een beetje.



Wat doet u over vijf jaar?

Na het afronden van mijn studie wil ik graag een reis maken door Australië en Nieuw-Zeeland, voordat ik ervaring ga opdoen in het bedrijfsleven. Het leven in Amsterdam is top, daarom zie ik mezelf daar over 5 jaar zeker nog wel wonen.



Wie zou u graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?
Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe Patryk Nieboer het eiland ervaart. Pat is echt een gouden gozer, die ik heb leren kennen bij De Lindeboom. Als hij niet langs Heino geweest is de avond daarvoor, is het best relaxt werken met ‘m.