Schadeclaim rond oude vuilstort


De problematiek rond de voormalige vuilstort aan het Molwerk sleept zich voort. Een betrokkene heeft een schadeclaim ingediend bij de gemeente.

De gemeente heeft deze (formele) schadeclaim afgewezen, maar gelijktijdig aangegeven in gesprek te willen blijven. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een “coulance aanbod”. Deze Texelaar heeft dit niet geaccepteerd. Gelet op de hoogte van de claim ligt een mediation-traject volgens het college niet in de rede. “De indieners zouden de claim door een rechter kunnen laten toetsen.”

Er hebben de afgelopen jaren veel gesprekken plaatsgevonden tussen de omwonenden, de provincie Noord-Holland, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en het Rijk. Onderwerp van gesprek is de situatie van de voormalige vuilstort met betrekking tot het uittreden van voedselrijk water en hoe dat op te lossen. Op dit moment is er nog geen keuze gemaakt wat een meest wenselijke oplossing zou kunnen zijn.

De geschetste oplossing van het aanbrengen van drainage kon niet rekenen op draagvlak vanuit de omwonenden, daarnaast gaf HHNK aan het niet wenselijk te vinden het water te ontvangen op de zuivering. HHNK voert de regie op het vinden van een geschikte maatschappelijk verantwoorde maatregel die kan rekenen op draagvlak bij de omwonenden. Zowel de provincie als de gemeente hebben aangegeven hierbij graag betrokken te blijven.

Afgesproken is verder dat de provincie de kosten voor aanleg van de drainage en pompput voor haar rekening zal nemen (geschatte kosten circa €200.000,-) waarna de gemeente Texel het systeem in beheer en onderhoud overneemt (geschatte jaarlijkse kosten circa €8.000,-).