Slimme stoplichten

Den Helder krijgt tegen het einde van het jaar nieuwe 'intelligente verkeerslichten' die voor een betere doorstroming van het verkeer moeten zorgen.

Dat heeft het samenwerkingsverband De Kop Werkt van de gemeenten Den Helder, Texel, Schagen, Hollands Kroon en de provincie Noord-Holland laten weten. De intelligente installaties, waar al een tijdje sprake van is, herkennen het verkeer en kunnen er in de toekomst ook mee communiceren. Dat moet ertoe leiden dat er bijvoorbeeld, op basis van alle data die de intelligente verkeersregelinstallaties opvangen uit de cloud, voorrang wordt verleend aan vrachtwagens of groepen fietsers om de doorstroming erin te houden. De intelligente verkeersregelinstallaties komen op de kruisingen N250/Havenplein, N250/Hoofdgracht, N250/Beatrixstraat en de kruising N250/Havenweg.

Op de kruising N250/Havenweg is het volgens De Kop Werkt straks ook niet meer mogelijk om rechtsaf te slaan vanaf de Van Kinsbergenbrug richting de N250. Dat moet eveneens helpen om de doorstroming te verbeteren. De verkeerslichten op de N250 worden dit jaar volgens De Kop Werkt ook nog aangesloten op de provinciale verkeerscentrale in Hoofddorp. Dat moet ertoe leiden dat de regio goed bereikbaar blijft. Vanuit de provinciale verkeerscentrale worden de verkeerslichten in diverse gemeenten aangestuurd.