Den Helder krijgt teststraat GGD voor uitvoeren van coronatesten

Den Helder krijgt een teststraat van de GGD waar mensen uit de Kop van Noord-Holland kunnen laten testen of ze mogelijk besmet zijn door het coronavirus.

De teststraat komt aan de Handelskade 10, een locatie die in handen is van de gemeente Den Helder. Dat hebben burgemeester en wethouders van Den Helder deze week besloten in overleg met GGD Hollands Noorden waar de corona-teststraten onder vallen.

De GGD verwacht de teststraat over een paar weken in gebruik te kunnen nemen. Volgens een woordvoerder van de gezondheidsdienst moet de ruimte eerst gebruiksklaar worden gemaakt en ingericht worden. De GGD openende in juni voor de regio Noord-Holland Noord (ruim 600.000 mensen) twee teststraten in Alkmaar (Regio Alkmaar) en Zwaag (regio West-Friesland). Voor de Kop van Noord-Holland was er nog geen eigen voorziening. Dat was met name voor Texelaars minder praktisch, omdat zowel Alkmaar als Zwaag een eind reizen is.

De afstand was eveneens lastig voor Texelaars die geen eigen vervoer hebben. De GGD roept op alleen te komen laten testen als er gezondheidsklachten zijn die duiden op de aanwezigheid van het coronavirus. Tegelijkertijd wordt het afgeraden om met openbaar vervoer of een taxi te reizen als er klachten zijn die duiden op het coronavirus.

Volgens een brief van de gemeente Den Helder komt Den Helder het meest in aanmerking als huisvester van de derde teststraat in verband met de aanwezigheid van het ziekenhuis en de toestroom van defensiepersoneel en toeristen naast de eigen inwoners.