B&B: 'College voorbij aan rechten burgers'

Met de nieuwe beleidsmaatregelen over Bed & Breakfast gaat het college voorbij aan de bestaande rechten van de burgers.


Dat zegt de Texelse advocaat Ron Verheijen. De nieuwe regel zou kunnen betekenen dat menig B&B niet meer aan de criteria voldoet. Volgens Verheijen gaat het college van b en w daarmee buiten z'n boekje. Een opvatting die verder gaat dan die van het door deze krant geraadpleegde advocatenbureau.

Verheijen: “In het bestemmingsplan staat dat alle burgers op Texel een B&B mogen hebben met maximaal drie slaapkamers en zes bedden, mits de woonfunctie prevaleert.” Dat is iets anders dan de beleidsmaatregel “het aantal slaapkamers dat wordt aangeboden voor logies met ontbijt is zowel qua aantal als qua oppervlakte minder dan de slaapkamers die door de bewoner(s) wordt (worden) gebruikt”, waar het college nu mee komt.

Het bestemmingsplan is vastgesteld door de gemeenteraad. Dat biedt rechtszekerheid en daar moet je als burger – letterlijk – op kunnen bouwen. Het college kan dat met een beleidsmaatregel niet zomaar veranderen. Daar moet eerst de raad goedkeuring aan geven. Als raad moet je wel eerst goed nadenken vóór je daartoe besluit. Er zijn namelijk nogal wat vragen. Wat doe je met bestaande gevallen? Mogen die blijven? Waar trek je de lijn? Komt er een overgangsregeling? Of een uitsterf regeling, waarbij bestaande B&B's die niet aan de richtlijn voldoen nog een jaar mogen doorgaan, of bijvoorbeeld na verkoop van het huis moeten stoppen.

Maar zoals het college nu heeft gehandeld, wordt het recht van burgers met voeten getreden. Als de gemeente tot handhaving over zou gaan en de eigenaar van een B&B zou bezwaar maken, dan denk ik dat hij of zij een goede kans maakt. Is het niet bij de Bezwaarschriftencommissie, dan wel bij de rechter."

Maar volgens het geraadpleegde advocatenbureau staat nog niet vast dat het college buiten het boekje is gegaan: "Het college heeft de bevoegdheid om beleidsregels op te stellen, zolang die niet in strijd zijn met de wet. Dus ook niet met het bestemmingsplan. Als wel sprake van strijdigheid is, is sprake van onrechtmatig beleid.

Het bestemmingsplan zegt nu: B&B’s mogen maximaal drie slaapkamers of zes bedden, mits ondergeschikt aan woonfunctie. Maar hoe bepaal je wanneer de B&B in een huis wel of niet ondergeschikt is aan de woonfunctie? Dan heb je het al snel over oppervlakte en aantal kamers. Wat als er bijvoorbeeld in een huis drie slaapkamers zijn? Kun je met drie kamers voor B&B dan nog spreken van “ondergeschikt aan de woonfunctie?” Met beleidsregels vult het college in wanneer de woonfunctie al dan niet ondergeschikt is. Zolang de regels passen binnen het bestemmingsplan, is het college daartoe gerechtigd. In hoeverre de beleidsregels die het college heeft bepaald binnen het bestemmingsplan vallen, vergt nader onderzoek.”