Ed Witte bewerkt zojuist gelaserd hout met vernis.
Ed Witte bewerkt zojuist gelaserd hout met vernis. Foto: Jeroen van Hattum

Eigen laserbedrijf voor Ed Witte

Gesigneerde houten sleutelhangers, gesigneerd glaswerk en zelfs foto's die op hout zijn geprint.

Er kan veel met de laser die Ed Witte uit Oudeschild sinds een paar maanden voor zijn eigen bedrijf Laser Texel in huis heeft. Ed, van beroep timmerman, begon daar in november mee en maakt sindsdien fraaie dingen van hout. Met behulp van de laser kan hij hout tot 1,2 cm dik in gewenste formaten snijden en hij kan er teksten, logo en foto's mee in het hout laseren. "Hoe meer pixels een afbeelding heeft, hoe scherper ik het in het hout kan branden." Hij begon het eigen laserbedrijfje naast zijn werk bij Duin Bouwbedrijf in Den Burg en heeft inmiddels een behoorlijke collectie opgebouwd. Dat varieert van houten kapstokken in de vorm van shovels, tot houten zeehonden, vuurtorens en diverse soorten houten oorbellen. De producties worden ook al op meerdere plekken op het eiland verkocht.


Ed begon met Laser Texel om actief te blijven in het hout. In Hilvarenbeek vond hij vorig jaar een bedrijf dat laserapparaten verkocht, waarna er een exemplaar richting Oudeschild kwam. Samen met zijn zoon volgde hij een aantal dagen training om de technieken onder de knie te krijgen. De laser is een soort van grote printer die wordt aangestuurd via een laptop waar de afbeeldingen in zitten die op het hout afgedrukt moeten worden. Zelfs kleine letters kunnen er goed leesbaar mee op hout worden gelaserd. "Maar dat vergt wel ervaring om telkens precies de juiste afstelling te hebben."


Hij heeft met de laser inmiddels ook meerdere afbeeldingen op bestelling gemaakt, waaronder houten sleutelhangers met elk hun eigen afbeelding voor de slaapkamers van een bed- and breakfast in De Koog. Opmerkelijk is eveneens een spiegel waar met de laser een afbeelding in gegraveerd is. Ed richt zich momenteel op Texel met de producties van de laser, maar bekijkt ook de mogelijkheden om op de andere Waddeneilanden voet aan de grond te krijgen. Hij werkt voornamelijk met gebruikt hout, zodat dat dat een nieuwe bestemming krijgt. "Dit is leuk om erbij te doen."