Alan laat Lien een aantal oefeningen zien.
Alan laat Lien een aantal oefeningen zien. Foto: Job Schepers

"Alles hangt samen"

"Wat Alan doet is zo bijzonder. Daarom heb ik contact opgenomen. Ik hoop dat meer mensen over hem te weten komen, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om met hem in contact te komen", vertelt Lien van der Star van stichting Ozon over Alan Olivier.

Alan studeerde alternatieve genezing in Boston in de jaren '70 en verdiepte zich verder in de Chinese geneeskunde in China. “Er zijn veel klachten die je kunt verhelpen met bepaalde voedingsmiddelen die als medicijn worden gebruikt, maar ook met Chinese oefeningen.” Hij ontwikkelde zich met 15 jaar opleiding in de oude Chinese geneeskunde en Dao yin (een oude naam voor Qigong) en andere energiedisciplines met een Master in China, “waar de focus niet alleen ligt op energiestromen in het lichaam, maar ook op het openen en herstellen van de gewrichten pezen, spieren en bloedvaten, zodat zodra blokkades zijn verwijderd, de natuurlijke gezondheid kan terugkeren. Ik heb met veel mensen gewerkt die klachten hadden die niet reageerden op conventionele therapieën; van structurele klachten zoals chronische kniepijn, chronische schouder- en armpijn en rugpijn tot fibromyalgie." Hij vervolgt: "Alle genezing is zelfgenezing. Zodra mensen een andere manier wordt getoond: Chinese oefeningen, hoe voedsel als medicijn te gebruiken en hoe ze hun mentale attitudes kunnen corrigeren. De meeste mensen worden van nature vanzelf beter. De oude Chinese manier om een ziekte te behandelen, is om alle aspecten van een persoon te beschouwen, inclusief hun emotionele en mentale omstandigheden, hun relatie met anderen en zelfs de leefomgeving. Anders gezegd spelen alle factoren een rol”, is de overtuiging van Alan. Hij staat op en laat een aantal basisoefeningen zien. Om eerlijk te zijn heeft het een kalmerende werking. De bewegingen die Alan maakt zijn soepel en stoppen nooit, hij blijft constant in beweging. “Ik zou deze oefeningen aan de mensen willen bijbrengen. In groepen toegestaan volgens de RIVM-richtlijnen en daarnaast wil ik één op één therapie gaan geven.

Het onder de aandacht brengen van mensen als Alan is één van de doelen die Lien zich stelde toen ze begon met Stichting Ozon. "Er komt steeds meer belangstelling en draagvlak voor de holistische manier van leven. Alles staat met elkaar in verbinding. Het gaat over bewustwording voor de wereld in en om je heen. Wij willen mensen daarbij inspireren door workshops en door mensen door te verwijzen naar de mogelijkheden op Texel. Alan past uitstekend in dat plaatje. Ozon staat voor 'Bewuster leven op Texel' in de ruimste zin van het woord. Er staat nu bijvoorbeeld een podcastopname met Geert van Atteveld op de website. Geert komt binnenkort met zijn nieuwe boek Equilibrium. Meer op www.stichtingozon.nl.