Wat ik zeggen wou

Diploma-uitreiking


In maart tijdens de intelligente lockdown thuis de stress van de examenleerling: hoe haar mavodiploma nu te halen? Eerst elk jaar een veranderend schoolsysteem en nu dit… Dan het verlossende woord van minister Slob, er hoeven geen examens gemaakt te worden. Mede de schoolexamens zijn het eindcijfer. Het laatste cijfer is binnen en dan is het zeker: GESLAAGD! Maar hoe krijg je officieel te horen dat je geslaagd bent? Normaal gesproken zit je in spanning te wachten op dat ene o zo belangrijke telefoontje, maar nu? Dan horen we van minister Slob dat 4 juni de dag is dat de examenleerlingen het officieel te horen krijgen. Leuk! Maar hoe gaat de OSG dit doen? Dan is het 4 juni.


Ondanks dat het al bekend is of je geslaagd bent of niet is er toch enige spanning. Dan getoeter en een tuktuk stopt voor de deur. De coach stapt uit, met confetti worden de felicitaties en cijferlijst wordt keurig op 1,5 meter afgeleverd. Wat een ontzettend grappige en originele manier om dit zo te doen. Op 1 en 2 juli is dan de diploma-uitreiking. Dresscode: Hollywoodstyle! Gelijk wordt er druk gezocht naar de juiste jurk (en dat heeft wat gehouden) en natuurlijk ook de hakken. Opa heeft een auto die past bij de Hollywoodstyle en zal de chauffeur zijn. Dan is het zover. Net als in Hollywood wachten in de auto in de rij tot dat jij mag ‘shinen’. De auto rijdt voor de evenementenhal, de rode loper ligt klaar voor de examenleerling.


Het feestelijke onthaal begint al bij de ingang. Binnen in de foyer wordt het alleen nog maar mooier en leuker. Iedereen is mooi aangekleed, de waarnemend rector mevrouw Corrie Eriks lijkt wel van koninklijke afkomst! Met een drankje in de hand worden wij met elkaar door een professionele fotograaf op de foto gezet en mogen we verder lopen, met een heerlijk hapje in de hand, naar de coach waar de examenleerling wordt toegesproken Dan mag de examenleerling doorlopen naar de muziekman Marco van Sambeek waar een liedje uitgekozen mag worden. Wij mogen alvast de zaal in om de examenleerling op te wachten.


Daar komt ze, lopend over de catwalk met een prachtig lied van Frank Sinatra, Fly me to the moon (die door een met pensioen gaande lerares zeer gewaardeerd werd), naar het podium om haar diploma te ondertekenen en haar ‘minutes of fame’ verder te mogen beleven. Alle ogen zijn op haar gericht, wat een fantastische beleving! Ook hier weer een professionele fotograaf die het teken moment vastlegt. Na het afdalen van het podium en de rode loper volgend, staan daar twee afgevaardigden van de ouderraad klaar om de felicitaties en een roos uit te delen. Hierna langs een haag van enthousiaste leraren die de examenleerling met slingers behangen. Van alle kanten hoor je gefeliciteerd roepen. En dan kom je weer in de foyer en daalt langzaam het besef: wat een fantastische avond! We kunnen het met elkaar amper nog geloven wat er net allemaal is gebeurd. Dan druppelen de eerste berichten binnen met foto’s en filmpjes van mensen die naar de livestream hebben zitten kijken. Onderweg naar de auto lopen wij met een smile op het gezicht en in de auto vertellen wij allemaal uitgelaten hoe wij dit met en voor onze examenleerling hebben ervaren. Het waren echt fantastische ‘minutes of fame’!


Ondanks dat de examenleerling met 10 á 15 minuten weer buiten staat, is dit naar onze mening een groot succes en mag de OSG dit er absoluut in houden. Deze avond zal onze examenleerling zeker niet meer vergeten! Waarvoor ook dank! Ik wil dan ook iedereen die hier aan mee heeft gewerkt bedanken want wat was het fantastisch!!! Hulde!


Met vriendelijke groet,


Mariët van der Werf