Het stuurhuis van de Schulpengat zoals dat er op de expositie op Flora uit gaat zien.
Het stuurhuis van de Schulpengat zoals dat er op de expositie op Flora uit gaat zien. Foto: TESO

Stuurhuis komend weekend terug

Het stuurhuis van de in 2018 gesloopte veerboot Schulpengat van TESO keert komend weekend terug op Texel. Het krijgt een plekje op Maritiem- en Juttersmuseum Flora.


In de haven van Gent wordt het stuurhuis door sloper Galloo deze week op een ponton geladen. Vervolgens wordt het ponton met daarop het stuurhuis door duwboot BoBo naar de haven van Oudeschild gevaren. Daarbij wordt een route gevolgd via het kanaal van Gent naar Terneuzen, Wester- en Oosterschelde, Hollands diep, Lek, Lekkanaal, Amsterdam Rijnkanaal, een stukje over het IJ, IJsselmeer en via de sluis in Den Oever door diverse geulen van de Waddenzee. Naar verwachting zal men komende zaterdag of zondag in de haven van Oudeschild afmeren. Via AIS kunnen belangstellenden volgen waar de duwboot Bobo zich bevindt.

Dieplader

Maandag 13 juli wordt het stuurhuis onder regie van Frans Zegel Bouw met een hijskraan gelost en op een dieplader geplaatst. Aansluitend wordt het gevaarte met dit speciale transport naar de eindbestemming bij Maritiem- en Juttersmuseum Flora gebracht. Diverse Texelse partijen werken samen om dit mogelijk te maken.

Flora

Het stuurhuis wordt eerst op een tijdelijke locatie bij Flora geplaatst. Daar is het niet mogelijk om het stuurhuis van binnen te bezichtigen. Dat kan pas nadat de brug is opgeknapt en op de definitieve locatie op het terrein wordt geplaatst. Aanvankelijk was het de bedoeling om in het najaar van 2020 met de bouw van het TESO tentoonstellingspaviljoen te starten. Echter op basis van de coronacrisis is besloten dat de bouw daarvan met een jaar zal worden uitgesteld. Bedoeling is dat in het voorjaar van 2022 het stuurhuis, dat onderdeel zal uitmaken van de TESO-expositie, wordt opengesteld voor publiek.


De Schulpengat, de voorganger van de Dokter Wagemaker, heeft 26 jaar dienst gedaan tussen Texel en Den Helder gevaren. Het stuurhuis is als nautisch erfstuk bewaard.