Testen op corona bij GGD aan overkant


Texelaars die zich willen laten testen op de aanwezigheid van het coronavirus moeten daarvoor naar een van de teststraten van de GGD aan de overkant gaan.

Dat hebben de Texelse huisartsen desgevraagd laten weten. Alleen in uitzonderlijke situaties worden er coronatesten op het eiland zelf afgenomen. Er was wat onduidelijkheid over de testen, vandaar dat de vraag aan de huisartsen werd voorgelegd. Het testen op corona is in handen van GGD Hollands Noorden dat sinds vorige maand voor de regio Noord-Holland Noord twee teststraten in Alkmaar en Zwaag heeft. De huisartsen zouden graag zien dat het testen ook op het eiland mogelijk wordt, maar hebben op het moment zelf te weinig capaciteit om die taak van de GGD te kunnen overnemen. Ze hebben er bij de GGD meermalen op aangedrongen ook een teststraat op het eiland te openen, maar dat verzoek is afgewezen. Burgemeester Michiel Uitdehaag noemde dinsdagavond tijdens de raadsvergadering Den Helder als plek waar de GGD mogelijk een derde teststraat wil openen. Volgens hem is niet mogelijk dat elk Waddeneiland een eigen teststraat krijgt.

De huidige gang van zaken nog even op een rijtje. Mensen die zich willen laten testen op de aanwezigheid van het coronavirus moeten zich eerst via tel 0800-1202 bij de GGD melden. Dat kan dagelijks tussen 8:00 en 20:00 uur. Zij krijgen vervolgens een uitnodiging om op een bepaald moment langs te komen in één van de teststraten. Er wordt getest vanaf 12 jaar. Volgens de GGD is de test een momentopname en heeft testen alleen zin bij de aanwezigheid van klachten die op de aanwezigheid van het virus duiden. Dan gaat het om bijvoorbeeld verkoudheidsklachten, hoesten, plotseling verlies van geur en smaak, koorts, kortademigheid of benauwdheid. Over het algemeen is binnen 48 uur de uitslag van de test bekend. GGD Hollands Noorden voerde vanaf 1 juni gemiddeld 239 testen per dag uit. Vanaf 1 juni testte minder dan 0,4 procent van de geteste mensen positief op het coronavirus. Dat is er gemiddeld één per dag.