WIZW

Schijtlijsters


Arme Job, dat jij nu die oude dame toevallig moest ontmoeten en jullie "scheten niet in dezelfde pot". Het is volgens Van Dale's Groot Woordenboek der Nederlandse taal van 1970 deel 2 een scheldwoord. Ik ben van dezelfde lichting als die mevrouw en kende en begreep dit woord, maar jij moet toch verbaasd geweest zijn, want ik heb dit woord nooit meer gehoord. Nu dus tegen jou. Je bleef beleefd.


Je hebt haar klachten aangehoord en het klonk mij bekend in de oren. Zij heeft iets heel naars meegemaakt. Ze is 85 jaar en woont heel alleen en heeft al die weken alleen gezeten en geen contact gehad en dan zit je dagen zonder telefoon en zelfs de wethouder wist niet waar ze woonde. Het was overmacht. Ik zit ook in deze situatie, dat je hoopt 's morgens weer wakker te worden. Ik denk wel eens dat wij die keus zelf hebben gemaakt en het wordt ook van overheidswege gepropageerd om zo lang mogelijk thuis te blijven. Waarom Ali B. niet aan ons dacht kwam omdat wij nooit om hulp vragen. Dat willen we toch juist niet ten laste van de maatschappij zijn?


Nog geen hulp willen, zelfredzaam zijn en dat is ook goed want je blijft in beweging. Jonge mensen, ook de burgervader, kunnen niet begrijpen hoe het voelt, dat je denkvermogen nog zeer goed en nog jong is, maar je lichaam oud. Die balans moeten we vinden. Over die landhuizen. Natuurmonumenten is een zeer machtige instantie. Nu is het te laat. B en W en raadsleden hadden de vergunning met elkaar moeten weigeren, de partijpolitiek even vergeten en nee durven zeggen. Die zijn schijtlijsters.


Job, je bent 35 jaar en journalist en een kind van deze tijd. Jij mag de besluiten alleen maar verslaan!! Die eenzame dame wilde dat even kwijt in coronatijd. Als je zo oud bent geworden (mag je dankbaar voor zijn) heb je niets meer te verliezen en dan zeg je wel eens een scheldwoord. Ze is nu de derde roepende in de woestijn.


Riny Wielinga.


Naschrift

Ondanks mijn leeftijd van slechts 35 jaren is de term 'schijtlijster' mij niet onbekend en ik was ook niet tot op het bot gekrenkt. Een kritische blik levert inzichten op en houdt mij en de collega's scherp. naar verluidt wist de wethouder overigens de straatnaam wel, maar de naam van de desbetreffende boerderij niet. Maar goed, ik was niet bij het gesprek zelf.


Groeten,

Job Schepers