Afbeelding
Foto:

De kant langs

Revolutie!


Ssst! Jullie hebben het niet van mij. Maar wat zou ik graag het gezicht van die Timmerman zien als hij de krant open slaat. En ziet dat niet zíjn stukkie er in staat, maar dat ik zijn kolommetje heb ingepikt. Ik heb stiekem de krant gehackt. Ik heb het hélemaal gehad met die zoetsappige stukkies op deze plek. Hoog tijd voor een andere toon.


Zoals die mevrouw. U weet wel, die de oorlog nog heeft meegemaakt. Vorige week trok ze over de telefoon fel van leer over deze krant. Ze heeft helemaal gelijk. Eindelijk iemand die durft te zeggen waar het op staat. Over die peperdure mega-villa’s in Waalenburg, overkanters die onze huizen opkopen en dat Texelaars hier niks meer te vertellen hebben. Schande! En wat doet de krant? Geen woord. Het moet zogenaamd feitelijk onderbouwd en verantwoord. Me reet! Ze zitten gewoon in het complot.


Groen en geel heb ik me geërgerd aan allerlei wantoestanden op het eiland. Die mega-bierbrouwerij in Oudeschild, Waalenburg, Ceres afgesloten en nu heeft een of ander idioot bedacht om de baai bij Dijkmanshuizen vol windmolens en zonnepanelen te plempen. Zijn ze helemaal gek geworden! In het Marsdiep met die lui.


Met de gemeente heb ik het trouwens ook gehad. Verhogen ze de toeristenbelasting niet, dan maken ze het parkeervignet wel duurder. En maar bouwen, het één nog groter en duurder dan het ander. Ze smijten met geld. Ons geld! Maar nu het door corona even tegenzit, is het huis te klein en bedelen ze in Den Haag om extra geld. Te gek om los te lopen.


Want op dit eiland zitten we op een goudmijn. Wat denk je van TESO? Miljoenen hebben ze in reserve. Betaalt straks handje contantje de nieuwe veerboot. Wie kan dat? Maar o wee als het even stagneert. Dan gooien ze direct de boot er uit. Sta ik in Den Helder, moet ik ineens twee uur wachten op de volgende boot. Alsof míjn tijd gratis is. En dat alleen om een paar liter brandstof te besparen. Stelletje knierten!


Of die andere kassamagneet: De Krim. Groeit maar en groeit maar, bouwt grote luxe landhuizen met zwembad op onze camping. Adieu kampeerders. Het geld klotst er tegen de plinten. Ze weten niet wat ze er mee aan moeten. Bouwen ze van gekkigheid zo’n megalomane evenementenhal. Alleen is dat voor menig Tesselaar een brug te ver. Al helemaal voor TESO, dat de jaarvergadering in de mega sporthal in Den Burg houdt


Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ze spannen allemaal onder één hoedje. Maar naar mij luisteren ze niet. Dat gaat veranderen. Een revolutie komt natuurlijk niet vanzelf. Daarom ben ik geïnfiltreerd in deze krant. Als je de boel naar je hand wilt zetten, begin je met de media. Te pas en te onpas zal ik zeggen waar het op staat.


Daar blijf het niet bij. Een bevriende hacker is druk doende in te breken in het computersysteem van de gemeente. Daar gaan we de boel flink opschudden. Wat goochelen met cijfers, schuiven met de financiën, aanpassing in bestemmingsplannen, de voorwaarden voor B&B’s aanscherpen en hier en daar een raadsbesluit een beetje manipuleren. Een stille omwenteling, die hapsnurkers hebben het toch niet in de gaten. Zo gaan we ook TESO op geruisloze wijze naar onze hand zetten en kraken we het beveiligingssysteem van De Krim. Dat is nog maar het topje van de ijsberg.


Nu moet ik er als een haas vandoor, vóór dat ze me op het spoor komen. Maar het laatste woord is er niet over gezegd. Jullie horen nog van me!


Luis in de pels