Michiel Wieringa:
Michiel Wieringa: "Wat ik leuk vind, is om eindverantwoordelijk te zijn voor de hele keuken en om m’n keukenteam te motiveren meer te leren." Foto: Jeroen van Hattum

Vrijheid in keuken en in menu op kaart

Geboren en getogen op Texel?

Ja, ik kom uit Oosterend. Ben geboren in de Verlorenkost, 28 jaar geleden. Ik heb eigenlijk heel m’n leven op Texel gewoond en woon nu alweer bijna zes jaar in Den Burg.


Wat voor werk doet u?

Sinds de opening van het nieuwe paviljoen, dat er nu al bijna twee jaar staat, ben ik chefkok bij Paal 9. René, mijn baas, laat eigenlijk de hele keuken aan mij over. Ik mag zelf weten hoe ik het inricht, wat er besteld wordt en welke gerechten er op de kaart staan. Daarnaast ben ik sinds kort leermeester en stuur ik het keukenpersoneel aan. Vanaf september krijg ik ook een leerling onder m’n hoede, daar heb ik erg veel zin in.


Dankbaar voor de toeristen die elk jaar weer op Texel komen


Wat is het mooie aan werken in de keuken?

Als je mij 10 jaar terug zou zien, vond ik het prachtig om volle bak lunch of diner te draaien. Dat is tegenwoordig wel wat veranderd. Nu vind ik het veel leuker om zo veel mogelijk voorbereidende werkzaamheden te doen, echt het eten te maken. Wat ik ook leuk vind, is om eindverantwoordelijk te zijn voor de hele keuken en om m’n keukenteam op verschillende manieren te motiveren om meer te leren.


Wat voor soort gerechten maakt u graag?

Tegenwoordig ben ik veel bezig met verschillende soorten Curry’s. Dat komt ook doordat we als personeelseten alleen vegetarische gerechten eten. Dat geeft mij een hoop uitdaging om elke dag weer een ander vegetarisch gerecht te verzinnen. De traditionele Franse keuken is niet echt mijn ding, ik vind het veel leuker om invloeden uit Azië of andere werelddelen te bekijken en daar gerechten vandaan te halen. Wat ik ook heel tof vind, is dat Paal 9 zoveel mogelijk werkt met streekproducten. Een van mijn favoriete gerechten is onze patat met stoof van Texels rund en dat is ook nog eens van onze eigen Black Angus koeien.


Wat doet u zoal in uw vrije tijd op Texel?

De laatste tijd ben ik veel aan het wielrennen. Ik vind het heerlijk om op m’n vrije dag met vrienden een rondje over het eiland te toeren. Ik kan niet zo goed alleen zijn, dus meestal spreek ik af met vrienden als ik vrij ben. Ook vind ik het heel leuk om in mijn vrije tijd thuis samen met vrienden te koken. Wij noemen dat ‘eten bouwen’. We maken dan heel verschillende gerechten en proberen allerlei nieuwe combinaties. Verder houd ik er echt van om concerten te bezoeken, ik ben echt wel een muziekliefhebber vooral rock.



Hoe ervaart u de mensen op Texel?

Dit vind ik wel een lastige vraag. Ik vind het moeilijk om iets over een grote groep verschillende mensen te zeggen. Maar over het algemeen beschouw ik Texelaars als behulpzaam, open en hartelijk.



Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Wat ik zo leuk vind aan Texel is dat het toegankelijk is voor elke doelgroep, er is dus voor ieder wat wils. Ik zie de laatste tijd wel dingen veranderen. Er komen veel luxe horecagelegenheden bij maar ook megagrote villa’s en bungalowparken. Ik hoop dat Texel wel toegankelijk blijft voor iedereen en niet alleen voor mensen met een dikke portemonnee.



Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik vind dat het woonaanbod op Texel wel uitgebreid mag worden. Bij de woningstichting staat een enorme wachtrij van mensen die een huurhuisje op Texel zoeken. Aan de andere kant zijn de koophuizen veel te duur. Voor mij is het niet mogelijk om in m’n eentje een huis te kopen, terwijl ik gewoon een goed betaalde baan heb en een vaste aanstelling. Dat vind ik wel jammer, Texel moet ook wel een beetje voor de Texelaars blijven.



Wat verdient meer aandacht op Texel?

Het valt mij de laatste tijd op dat er steeds meer rommel overal ligt. Ik kom vaak op het strand en omgeving, daar wordt het steeds minder netjes. Soms als ik rondloop trap ik ineens tegen een blikje of vind ik een zak hondenpoep aan een hek vastgebonden. Eerder was dat niet zo en ik snap niet zo goed waarom dat terugkomt.



Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Ik wil graag mijn vriendin Lillian een grote pluim geven. Ik denk niet dat het haar vaak wordt verteld, maar ze is echt heel goed bezig. Door de coronacrisis is haar stage uitgesteld en nu heeft ze eigenlijk een fulltime baan en moet ze ernaast nog studeren. Dat doet ze gewoon en dat vind ik echt heel knap. Soms zit ze na een hele dag werken nog tot diep in de nacht te studeren.


Hoe kijkt u tegen het toerisme aan?

Ik ben vooral heel erg dankbaar voor de toeristen die elk jaar weer op Texel komen, want zonder hen had ik, net als heel veel andere mensen op Texel, geen werk gehad. Er wordt vaak onaardig gedaan over ‘de Duitsers’ maar dan denk ik altijd joh, zij komen hier wel hun geld uitgeven en daar draait half Texel op.



Hoe gaat u met de coronacrisis om?

De eerste twee weken vond ik wel prima, maar ik ben niet iemand die heel goed stil kan zitten en dan is drie maanden toch wel erg lang. Normaal werk ik 40-50 uur in de week, dus ik ben blij dat we weer gedeeltelijk open mogen en dat ik weer lekker m’n ding kan doen.



Wat doet u over vijf jaar?

Over vijf jaar woon ik hopelijk in een koophuis, dat ten eerste. Ik zie mezelf over 5 jaar ook nog bij Paal 9 werken in de keuken. En ik wil heel graag binnen nu en 5 jaar nog een of twee grote reizen maken bijvoorbeeld naar Nepal of de VS.



Wie zou u graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Ik zou graag het woord aan Stijn Eelman willen geven. Stijn en ik zijn neven van elkaar en hebben best wel een haat-liefdeverhouding al zeg ik het zelf. Ben wel benieuwd hoe hij het eilandleven ervaart.