Rijk compenseert Texel voor

misgelopen toeristenbelasting

De gemeente krijgt naar verwachting €2,4 miljoen van het Rijk als compensatie voor misgelopen inkomsten uit de toeristenbelasting en de parkeerbelasting.

Dat blijkt uit een brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de gemeente. Het geld is afkomstig uit een compensatiepakket van ruim €550 miljoen dat het Rijk voor alle Nederlandse gemeenten beschikbaar heeft gesteld in verband met de coronacrisis. Begin deze week was al duidelijk dat er geld naar Texel zou komen, dinsdag werd duidelijk dat het om €2,4 miljoen gaat. Daarvan is €1.878.000,- bedoeld ter compensatie van de toeristenbelasting en €530.000,- ter compensatie van de misgelopen parkeerbelasting (lees het Texelvignet) als gevolg van de coronacrisis.


Volgens wethouder Hennie Huisman (financiën) is de verdeling van de compensatiegelden gebaseerd op de verwachte jaaropbrengst van de betreffende belasting in de gemeentelijke begroting van 2020. Voor de toeristenbelasting is dit €7,7 miljoen aan opbrengsten begroot en voor de parkeerbelasting €4,3 miljoen. Dat pakt voordelig uit voor Texel, omdat de systematiek van de toeristenbelasting vorig jaar werd veranderd door het loslaten van het maximum van zeven aangesloten nachten en door de verhoging van het tarief met €0,40 naar €2,25 per persoon per nacht. Beide bronnen van inkomsten voor de gemeente vielen half maart grotendeels weg toen de coronacrisis uitbrak. Inmiddels zit de toeristische bezetting van het eiland weer tegen de 100 procent.


Volgens wethouder Huisman zijn er verder geen andere financiële toezeggingen door het Rijk gedaan. "Uitgangspunt is wel gemeenten volledig te compenseren, maar de vraag is of dat daadwerkelijk gaat gebeuren. De ervaring leert dat als gemeenten extra gelden krijgen, er op andere beleidsterreinen wordt geminderd. Het moet uit de lengte of de breedte komen." Volgens de wethouder is het nog lastig te zeggen of de toegezegde bijdragen toereikend zijn om de misgelopen inkomsten te compenseren.