Investeringsfonds STIFT actief markt op

Wel wat aanvragen voor kleinere initiatieven bij de Stichting Toeristische Investeringsfonds Texel (STIFT), maar niet voor grotere projecten gericht op kwaliteitsverbetering van het toeristisch product. Door corona en de nasleep daarvan ligt de prioriteit bij aanvragers vooralsnog elders.


Dit betekent niet dat het bestuur van STIFT achterover leunt. Voorzitter Mark Poldner: “We hebben onder andere gesproken met Michel Gregoire van TOP over hoe ondernemers tegen de huidige situatie aankijken en hoe ze de toekomst zien. De toeristische sector heeft een paar slechte maanden achter de rug, maar de geluiden die we nu horen is dat het eiland weer goed bezet is, richting het oude niveau. We krijgen ook het signaal dat met name na de zomer duidelijk zal worden wat de consequenties voor de wat langere termijn zijn. TOP verwacht dat er dan ook vanuit de sector initiatieven zullen komen waar STIFT mogelijk een bijdrage aan kan leveren. Om initiatiefnemers wat meer de tijd te geven, hebben we besloten de tweede tranche, waarvoor vanaf nu aanvragen kunnen worden ingediend, met een maand te verlengen tot 1 november.”

Jaarlijks €480.000,-

STIFT tekende met de gemeente in december een nieuw contract voor vier jaar. Elk jaar ontvangt de stichting een bijdrage van €480.000,- (jaarlijks te indexeren). Een flinke pot met geld, in een tijd dat de almaar groeiende stroom geld naar het eiland medio maart abrupt stopte en menig ondernemer financieel het water aan de lippen kwam te staan. Wie de illusie heeft dat STIFT ondernemers in liquiditeitsproblemen de helpende hand toesteekt, wordt door Poldner snel uit de droom geholpen. Daarvoor is het geld niet bedoeld. Het geld is voor bijdragen aan initiatieven om de aantrekkelijkheid en kwaliteit van de toeristische voorzieningen te stimuleren. Dus niet in volume maar in kwaliteit en dan voornamelijk gericht op collectiviteit. Daarover willen we graag meedenken. Ook over hoe je als sector zodanig kunt vernieuwen voor een betere toekomst. Afgesproken is dat we met de gemeente en andere betrokken partijen aan tafel gaan om met elkaar te kijken hoe we dit het beste kunnen aanpakken. Dat kan ook betekenen dat we dit jaar niet het hele budget kunnen uitkeren. Dat hoeft ook niet. Doorschuiven naar volgend jaar kan ook, zodat er dan meer middelen beschikbaar zijn om initiatieven te ondersteunen.”

Vernieuwend

"STIFT beoordeelt met name op kwalitatieve verbeteringen van het toeristisch product. Dus niet méér, maar vooral vernieuwend en innoverend", vertelt Mark Poldner, die samen met Marius Kikkert en Jan Frederici het bestuur vormt van STIFT. Zij opereren vanuit een onafhankelijke positie en maken keuzes waarbij o.a. de vastgelegde Investeringsstrategie als uitgangspunt dient.