Het Texelfonds leverde onder meer een bijdrage aan het nieuwe speelschip op de Waddenhaven.
Het Texelfonds leverde onder meer een bijdrage aan het nieuwe speelschip op de Waddenhaven. Foto: Gerard Timmerman

Coronacrisis na droomjaar 2019 ook spelbreker voor het Texelfonds


Veel gehonoreerde aanvragen waarmee het Texelfonds in 2019 een mooie bijdrage aan de samenleving leverde, een jubileumboek, een nieuw Fonds op Naam, een nalatenschap en een rendement van bijna 12 procent. Maar dit jaar is de coronacrisis spelbreker.

Kroonjaar 2019, waarin het Texelse gemeenschapsfonds het 15-jarig bestaan vierde, was bijna te mooi om waar te zijn. Nooit eerder werd in één jaar zóveel aan baten ontvangen. Het Texelfonds, begonnen met niets, beschikte op 31 december over een eigen vermogen van €1.512.340,-. In 15 jaar is €808.468,- bijgedragen aan allerlei lokale initiatieven. Een compliment ook aan de bestuurders, de Raad van Advies en de Texelse samenleving zelf.

Het nieuwe Fonds Voortgezet Onderwijs Texel bedraagt 180.000,-, waarvan het rendement wordt besteed aan het voortgezet- en beroepsonderwijs. Dat het Texelfonds werd benoemd tot mede-erfgenaam in een nalatenschap, waarvoor het fonds €44.000,- ontving, €50.000,- ontving voor het Jeugdfonds en €50.000,- voor het fonds Lof der Zotheid, bevestigt het vertrouwen in het fonds.

Maar ook het Texelfonds ondervindt de gevolgen van de coronacrisis. De jaarvergadering in mei moest helaas geannuleerd worden, het bestuur vergaderde enkele keren via conference call. De aanvragen worden minder en er is grote onzekerheid wat de gevolgen zullen zijn voor het rendement van de beleggingen. “Maar juist in deze tijd blijven wij actief en bieden, waar nodig, ondersteuning”, meldt het bestuur bij het verschijnen van het jaarverslag 2019.

Het Texelfonds werft fondsen om daarmee Texelse initiatieven te initiëren, ondersteunen of te realiseren. Verdeeld over de werkgebieden Zorgen & Welzijn, Kunst en Cultuur, Sport en Recreatie en Natuur en Landschap. Vorig jaar had het Texelfonds zeven Fondsen op Naam ondergebracht. Het aantal aanvragen steeg van 29 naar 43. Er werden 37 donaties toegekend. Van een bijdrage aan Hospice Texel tot de Texelse Opera Vierdaagse en de Koersbalclub tot de Georgische Opstand in Oorlogsmuseum Texel ’40-’45.

Daarnaast is er het Jong Texelfonds, dat geheel door jongeren wordt geleid. Vorig jaar steunden ze kerstvoorstelling De Zandtovenaar en de jongeren Ouwe Sunder Party.

Meer informatie, ook over donaties en aanvragen, en het jaarverslag op www.texelfonds.nl.