Wethouder Jaap Vlaming overhandigt Albert Ubels,instructeur van de paardensportvereniging, de erespeld. Clubvoorzitter Hans Bergamin kijkt toe.
Wethouder Jaap Vlaming overhandigt Albert Ubels,instructeur van de paardensportvereniging, de erespeld. Clubvoorzitter Hans Bergamin kijkt toe. Foto: Gerard Timmerman

Paardensporters eren jubilerende instructeur

Als het op dressuursport aankomt, presteert Texel uitstekend. Texelse combinaties geven op menig kampioenschap in het land hun visitekaartje af en schopten het zelfs tot meervoudig Nederlandse Kampioen.


Prestaties van niveau, niet in de laatste plaats te danken aan de aanwijzingen en begeleiding door Albert Ubels, afgelopen dinsdag op de kop af dertig jaar instructeur bij Paardensport Vereniging Texel. Reden voor de paardensporters om de jubilaris op het bordes van manege Akenburg uitgebreid in het zonnetje te zetten.

Daar was alle reden voor. De instructeur bracht veel Texelse amazones en hun paarden en pony's naar een hoger niveau. Zoals Imme Schraag, twee keer winnaar van het NK, en Mery-Lou Moormann pakte die titel zelfs drie keer achter elkaar. Texelse amazones sleepten ook menig andere titel in de wacht op provinciale- en andere kampioenschappen.


Zoals met de hulp van Ubels ook andere talentvolle Texelse rijdsters hoger op de dressuurladder klommen. Menigeen bereikte met zijn hulp zelfs topniveau. “Ik ben verschillende keren met Texelse ruiters naar het NK geweest, ook met viertallen. We hebben mooie resultaten behaald. Daar ben ik best trots op.”

Maar Ubels is zeker niet alleen de steun en toeverlaat van talenten en toppers. “Ik help iemand met minder talent of een paard met minder aanleg voor dressuur net zo graag als iemand die drie keer het NK heeft gewonnen. Ieder doet op zijn manier zijn best. Bedenk ook dat niet iedereen in staat is een getalenteerd paard te kopen.”

Zijn kwaliteit als instructeur, maar ook de vaardigheid om, ongeacht het talent, elke dressuurrijder op het eigen niveau les te geven, maakt Ubels geliefd binnen de Texelse paardensportvereniging. “Of ik het tegen de één een paar keer hoef te zeggen of tegen de ander vaak moet herhalen, ik doe het met net zoveel liefde. Iedereen is voor mij gelijk.”

Dertig jaar alweer. De instructeur uit Barsingerhorn werd destijds “gescout” door Kees Timmer en Jan Duin. “Ik gaf al les bij twee verenigingen. Ze vroegen of ik ook getalenteerde Texels ruiters les wilde geven. In eerste instantie hield ik het af, maar toen ze bleven aandringen, ben ik alsnog op het aanbod ingegaan. Ik begon op zaterdagmorgen met lesgeven aan Annemarie van der Linde, Anjo Kikkert en Bea Dekker. Na een aantal lessen ben ik ook op dinsdagavond les gaan geven. Later is dat uitgebreid clublessen en kwam ook de donderdag er bij. Ging ik drie keer per week heen en weer naar Texel.” Ook Ubels echtgenote Marjan heeft een jaar of acht, negen privéles op woensdag gegeven.

“Toen ik begon lag het niveau hier lager. Rijders gingen veel minder dan nu naar wedstrijden aan de vastewal en konden zich daar dus ook minder meten.” Onder de hoede van Ubels begon het niveau steeds meer te stijgen. “Daardoor gingen Texelaars sneller en vaker naar wedstrijden elders in het land en konden ze zich vrij snel redelijk meten met anderen. Ze kregen al meer de smaak te pakken, vonden dressuur steeds leuker, werden fanatieker en stimuleerden elkaar.”

Sinds zijn dochter Rianne vaker is gaan rijden, op internationaal niveau actief is en is opgenomen in het Nederlandse dressuurteam, traint en begeleidt hij haar op de zaterdag. Maar dinsdag en donderdag komt hij nog altijd trouw naar Texel. Daar wijkt niets voor, zelfs privé-aangelegenheden houden hem niet thuis.


Bij zijn huldiging richtten voorzitter Hans Bergamin en wethouder Jaap Vlaming van Sport zich met lovende woorden tot de jubilaris. Vlaming overhandigde hem de erespeld van de gemeente.