Groepjes jongeren op één van de steigers van Watersportvereniging Texel.
Groepjes jongeren op één van de steigers van Watersportvereniging Texel.

Groepen jonge zwemmers veroorzaken overlast in haven van Watersportvereniging

Officieel mag het niet, maar zwemmende jeugd werd in de haven van Watersportvereniging Texel altijd oogluikend toegestaan. Tot dusver. Want sinds jongeren deze zomer met tientallen gelijk in de haven duiken, rommel achterlaten, watersporters een grote mond geven en vernielingen aanrichten, zal er streng worden opgetreden.


Op de borden staat duidelijk dat er niet in de haven mag worden gezwommen, maar weinigen die zich daar wat van aantrekken. Voor menig Oudeschilder hoorde het zelfs een beetje bij de opvoeding. Ooit leerden ze zelfs zwemmen in de haven. Onschuldig vertier, zo lang de jeugd zich wist te gedragen.

Maar sinds deze zomer is dat niet meer het geval. "Het loopt de spuigaten uit. We hebben er veel last van", meldt het bestuur van de watersportvereniging. Met tientallen gelijk komen jongeren, met name in de wat oudere categorie tot twintig jaar, naar de haven om vanaf de houten vlonders in het water te springen en duiken en zich in de zon te koesteren.

Dat zou nog tot daar aan toe zijn, maar volgens de vereniging klimmen de zwemmers op boten van leden van de watersportvereniging om vanaf het dek in het water te plonzen. "Daarbij zijn helaas ook eigendommen van watersporters vernield", meldt het bestuur bezorgd.

"Ze laten ook lege blikjes fris, plastic en andere rommel slingeren. Dat drijft dan in het water, om vervolgens met de ebstroom het wad op te gaan. Dan kunnen wij het niet meer opruimen. Slecht voor het milieu. Ook houdt de jeugd zich niet aan de anderhalve meter regel."

Bezorgde watersporters die de jonge zwemmers op hun gedrag aanspraken, beklagen zich er bij het bestuur over dat ze een grote mond en grove beledigingen naar hun hoofd krijgen. "Ze durven er niets meer van te zeggen en sommigen mijden de haven zelfs. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn."

De verenigingshaven heeft ruim 200 ligplaatsen en telt ruim 400 leden. Aan de steiger bij de ingang ligt het boothuis van de KNRM. Jongeren springen ook wel naast het boothuis in het water, midden in de doorgangsroute. "Je krijgt de schrik van je leven als daar ineens iemand in het water ligt. Ook als leden in of uit hun box willen varen, zwemt daar wel eens iemand. Het risico op ongelukken is niet denkbeeldig."

Normaal gesproken is er een havencommissaris die een oogje in het zeil houdt. Maar die is dit jaar door de corona-perikelen niet aanwezig. Wat mogelijk ook een rol speelt is dat jongeren die anders op vakantie gaan naar bijvoorbeeld Lloret de Mar, door corona nu thuis blijven en hier vertier zoeken. "Via de app spreken ze met elkaar af in onze haven. Ze komen uit Den Burg en zelfs uit De Cocksdorp hier naartoe. We begrijpen het wel, de haven ligt mooi beschut en vanaf die lage steigers kun je heerlijk in en uit het water. Maar daar is deze haven niet voor. Het geeft veel overlast. We hebben op Texel toch allerlei mooie en beschutte strandjes die openbaar zijn en waar ze net zoveel plezier kunnen hebben."

Het bestuur ziet zich nu gedwongen de toegang tot de haven af te sluiten met een hek, dat alleen te openen is door leden. "Te triest voor woorden dat het nodig is."


De waterpolitie houdt streng toezicht en heeft al een groepje zwemmers op de bon geslingerd. De komende tijd zal de politie vaker patrouilleren, overtreders kunnen op een stevige bekeuring rekenen.