Overzichtstekening van de reconstructie van Emmalaan.
Overzichtstekening van de reconstructie van Emmalaan. Foto: Aangeleverd

Emmalaan gaat op de schop

De reconstructie van de Emmalaan in Den Burg gaat maandag 17 augustus - direct na de bouwvak - alsnog van start.

Dat heeft de gemeente laten weten. De aannemer begint in augustus met het aanpassen van het weggedeelte voor de OSG langs. Daarna wordt de nieuwe rotonde op de kruising van de Emmalaan, de Elemert en de Beatrixlaan aangelegd, gevolgd door het stuk Emmalaan tot aan de Pontweg. De werkzaamheden duren volgens planning tot maart 2021. Verkeer wordt omgeleid.

Op het gedeelte tussen de Haffelderweg en de nieuwe rotonde komen rijbanen waar zowel auto's als fietsers overheen rijden. De maximum snelheid wordt 30 km per uur en er komt een groene middenberm tussen de rijbanen. Voor de nieuwe rotonde komen aan weerszijde van de rijbaan fietsstroken en na de rotonde worden dat vrijliggende fietspaden. Er komt een nieuw stuk fietspad aan de zijde van de VVV en een extra oversteek voor fietsers bij de rotonde Emmalaan/Pontweg.

De reconstructie stond aanvankelijk al eerder op de agenda, maar werd uitgesteld omdat de raad het niet eens was met het handelen van het college en graag nog een aantal zaken wilde bespreken. De vertraging heeft geleid tot een extra kostenpost van €68.000,- en dat wordt volgens het college gecompenseerd door te bezuinigen op de reconstructie. De rijbaan van de Emmalaan tussen het begin van de bebouwde kom en de nieuwe rotonde met de Beatrixlaan wordt in asfalt uitgevoerd in plaats van in betonstraatstenen. Dat heeft geen gevolgen voor de verkeersveiligheid.