Gemeente Texel.
Gemeente Texel. Foto: Ingmar de Boer

Geld van Rijk naar gemeente in aantocht, nog onbekend hoeveel

De gemeente kan compensatie van het Rijk voor de verliezen van de coronacrisis tegemoet zien. Hoeveel is echter vooralsnog onduidelijk.

Het Rijk heeft landelijk ruim €550 miljoen toegezegd aan gemeenten om hen te compenseren voor misgelopen inkomsten als gevolg van de crisis. Volgens wethouder Hennie Huisman (financiën) is het mooi dat er compensatie komt, maar is het nog even afwachten welke verdeelsleutels het Rijk gaat hanteren om het geld over alle gemeenten in Nederland te verdelen.


Een korte uitsplitsing van de €550 miljoen; het Rijk heeft onder meer €100 miljoen beschikbaar gesteld om misgelopen toeristenbelasting te compenseren, €125 miljoen voor parkeerinkomsten, €90 miljoen om misgelopen huur van sportvelden op te vangen, €60 miljoen voor de culturele sector waaronder bibliotheken en dorpshuizen, €23 miljoen voor kinderopvang en €18 miljoen voor gederfde inkomsten op het gebied van de WMO.

De wethouder hoopt in het najaar duidelijk te hebben hoeveel er naar Texel komt, zodat dat verder in de gemeentelijke begroting van 2021 kan worden verwerkt. "De vraag is nu of het Rijk bijvoorbeeld bij de toeristenbelasting kijkt naar wat er begroot is voor dit jaar of wat er vorig jaar is opgehaald. Dat kan uitmaken. Normaal hebben we financieel alles haarscherp in beeld, maar dit jaar is alles anders." Bedoeling is wel dat gemeenten volgens vast gebruik in het najaar sluitende begrotingen bij de provincie aanbieden. Het Rijk heeft gemeenten laten weten dat de jaarlijkse bijdrage uit het Gemeentefonds voor 2020 en 2021 wordt bevroren, zodat gemeenten op dat front weten waar ze aan toe zijn. Normaliter gaan de bijdragen uit het Gemeentefonds jaarlijks omhoog dan wel omlaag, afhankelijk van de investeringen die het rijk doet. De politieke partijen praten in september verder over de gemeentelijke begroting voor 2021.


Volgens Huisman gaat de gemeente binnenkort met TOP om tafel om te praten over het versturen van belastingaangiften aan bedrijven. Bedrijven die financieel in de problemen zitten, kunnen uitstel aanvragen, maar de gemeente gaat wel aan de slag met het versturen van de aanslagen. Er wordt rekening mee gehouden dat er oninbare vorderingen komen als mensen door de crisis echt niet in staat zijn om bijvoorbeeld de OZB of de rioolbelasting te betalen.