Afbeelding
Foto: Patrick Zijm

Spelregels

Een bijzonder vraagstuk, afgelopen commissievergadering. Terwijl de ogen waren gericht op de RIA van de RES - dit zijn in ons gemeentehuis normale zinnen - werd er nog even een vraag gesteld door VVD-raadslid Nick Ran. Hem was opgevallen dat de regels omtrent het hebben van een bed and breakfast. Uit het niets blijken de regels aangescherpt. Van het maximum van drie kamers en zes bedden - zoals aangegeven als eisen op de website van de gemeente - zijn er ineens verdere restricties.


Het beleidsstuk meldt:

a. Het aantal slaapkamers dat wordt aangeboden voor logies met ontbijt is zowel qua aantal als qua oppervlakte minder dan de slaapkamers die door de bewoner(s) wordt (worden) gebruikt.

b. Hetzelfde geldt voor het aantal bedden dat wordt aangeboden.


Natuurlijk moet er geen wildgroei komen aan slaapplaatsen en het speelveld moet natuurlijk voor iedereen hetzelfde zijn. Maar op dit moment is het onduidelijk of dit alleen geldt voor nieuwe b&b's of ook voor bestaande logiesverstrekkers. Je zou je pand aangepast hebben op de eisen, daar geld in hebben geïnvesteerd en dan past de gemeente de regels aan. Het is alsof je tijdens een voetbalwedstrijd vol op de aanval gaat om zoveel mogelijk doelpunten te maken, vijf keer scoort, en dat in de rust besloten wordt het team met de meeste tegendoelpunten te laten winnen.


Het woonhuis verhuren in de zomer en zelf in het schuurtje wonen is iets van lang geleden, maar laat wel zien het toerisme in het Texelse DNA zit. Het toenemende toerisme dwingt tot keuzes en een wildgroei aan logiesverstrekkers kan niet de bedoeling zijn. Maar als je met zijn allen regels opstelt, moet je die niet op slinkse wijze aanpassen door een bijzin op pagina 4 van een beleidsstuk. Het getuigt niet van visie en mist de kerntaak om er voor de burger te zijn. Bovendien stelde de verantwoordelijk wethouder Hennie Huisman in juli 2019 in deze krant nog het volgende: "Al met al heeft de b&b-sector een aandeel van slechts drie procent. In principe mag iedere bewoner zes bedden hebben. Maar er zijn natuurlijk wel eisen waar men aan moet voldoen."


Dus in een jaar is het beeld schijnbaar veranderd van 'het valt allemaal wel mee met de B&B's' naar een heilige oorlog. Het kan verkeren in de politieke wereld. Gelukkig is het bijna reces.


Job Schepers