Wat ik zeggen wou

Waalenburg


In de Texelaar van vrijdag 12 Juni stond onder het kopje “Wat ik zeggen wou” een interessant stuk. Ik heb het uitgeknipt en later wel twee keer gelezen. Meestal zijn het protesten tegen plannen van bewoners of wat de Gemeente heeft voorgesteld of zelfs al beslist heeft. Maar nu was er een protest tegen de bouw van 6 exclusiefste natuurvilla’s van Texel te lezen. Ik had een week eerder al een prachtige foto met zeer grote huizen in de krant te koop zien staan. “In het hart van Texel”. Ik zoek niets meer en zit heel gelukkig te zijn in mijn kleine huisje van ca. 80 m/2 en probeer te overleven, want kennelijk hoor ik bij de risico-groep, maar moet ook nog zin aan mijn leven geven. Normaal zou ik niet reageren, want alles is goedgekeurd en de vergunning is verstrekt, de bouw is zelfs al begonnen. Ik vond het een heel goed stuk van Peter Lock en ik vermoed dat hij ook door het coronavirus tijd had om dit ambitieuze stuk te schrijven.

Op de plek “Waalenburg” zijn na jaren onderhandelen alle boeren uitgekocht, soms met veel verdriet. Het is nu “Europa’s mooiste vogelnatuurgebied” vlak bij Den Burg met een informatiecentrum van Natuurmonumenten en er staat ook nog een zorgboerderij met een beheerdersechtpaar. Het zal beslist mooi worden. De kemphanen moeten ook weer terugkomen. Ik vermoed dat Natuurmonumenten een grote vinger in de pap heeft gehad met dit idiote plan van 6 villa’s die bijna 1 miljoen euro moeten kosten. De vorige eigenaar had wel een klein parkje met oude huisjes, die iets groter mochten worden naar de maatstaven van deze tijd, wat op meer parken is toegestaan, maar iedere villa op 2 à 3.000 m/2 grond. Ik weet niet, of er voorheen zoveel grond bij de huisjes hoorde. Dit kon N.M. wel kwijt. Een mooie begrenzing van hun plan. Ook stond er in de advertentie van de projectontwikkelaar met zeer grote letters de leuze: “Je eigen plek altijd dichtbij”. Verwachten ze dat Texelaars ze kopen?

Die projectontwikkelaars weten wel hoe ze alles aan de man moeten brengen. Ik dacht gelijk: “Die vijver. Niet geschikt voor een jong gezin”. Je kunt de hele dag op je kleine kinderen letten. En een groot luxe huis met 4 slaapkamers, die ieder een eigen badkamer hebben, wat een verspilling in deze moeilijke tijd met klimaatverandering. Texel was een eiland met veel stolpboerderijen. Wat de gasten juist zo leuk vonden. Nu worden ze gesloopt en er komt een poenerig huis voor in de plaats. Er is toch geen status en standsverschil meer? Of moet je laten zien dat je erg rijk bent? Maarten van Rossum heeft er ook vaak iets van gezegd dat het met Texel de verkeerde kant op gaat. Peter Lock vroeg zich af of er nog een ommekeer kon komen op Texel. Dat lijkt me heel moeilijk. Al heel lang was alles gericht op groter en luxer, maar ook duurder en heel veel toeristen bleven weg, omdat ze kwamen voor de rust en natuur en niet om in een zeer luxe villa te zitten.

Peter bedacht een ambitieus plan om 6 x 4 jonge mensen, die geen huis op Texel krijgen, daar te laten wonen, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling van de toekomstige eigenaren. Het moet veel geld opleveren. De Gemeente had een grens voor de slaapplaatsen. Daar hoor je ook niets meer van. We zijn er ver overheen. Logies en ontbijt werd toegestaan en nu nog krijgen we AirBenB. De Texelaars, die in het centrum van de dorpen wonen, kunnen hun auto niet kwijt, omdat iedere toerist die een parkeervignet koopt overal mag gaan staan. Het is niet meer leefbaar. 10 voor Texel protesteert ook. Soms is er iets tegen te houden, maar vaak niet. Ze vechten tegen de bierkaai. Erg ontmoedigend!! Nu komt het coronavirus wel roet in het eten gooien, want de hele wereld verandert. Net op tijd die omslag! Het verschil tussen rijk en arm, dat is een probleem voor de politiek, klimaat ook.

De ouderen denken “het zal mijn tijd wel uitdienen en ik maak me niet druk, dat is slecht voor mijn hart.” De jonge mensen, die luxe gewend zijn, want ze weten niet beter, hebben nog een heel leven voor zich. Ze studeren en zoeken een baan en blijven op het vasteland omdat er op Texel geen woning beschikbaar is en vaak te duur. Texel heeft juist veel jongeren nodig, die villa’s moeten schoongemaakt worden en in de restaurants is veel personeel nodig. Gelukkig zijn er nog mensen, die net zo denken als Peter Lock en ondergetekende, maar B en W en raadsleden moeten ook eens NEE DURVEN ZEGGEN. Ik voel me een roepende in de woestijn.


Riny Wielinga,

Den Burg.