Sil Gaaff:
Sil Gaaff: "Het liefst van alles ben ik op het water voor kitesurfen, golfsurfen en sinds kort ook catamaranzeilen." Foto: Inez Vree

Sporten is voor mij een uitlaatklep

Hij studeerde een paar jaar in Groningen, maar keerde vervolgens graag terug naar Texel waar hij sindsdien grotendeels actief is op het water en als gymdocent bij de Jozefschool. Sil Gaaff (26) uit Den Burg is deze week te gast in 'Eiland Van...'

Geboren en getogen op Texel?

Bijna, ik ben geboren in het ziekenhuis in Den Helder. Daarna ben ik vrij snel op Texel komen wonen, na twee of drie dagen geloof ik. Een paar jaar later ben ik van het eiland af gegaan om te studeren in Groningen. Toen dat klaar was, ben ik zo snel mogelijk weer teruggegaan. Ik heb het wel naar m’n zin hier.


Wat voor werk doet u?

Eigenlijk ben ik freelance docent en sporttrainer. Momenteel werk ik als gymdocent op de Jozefschool in Den Burg. Dat combineer ik met buitensport bij Zandbank en ik geef kitesurflessen bij de Kiteschool op paal 17.

Fietspaden op Texel mogen wel wat meer aandacht hebben


Wat is het mooie aan werken op het strand?

Het mooiste aan het werken op het strand vind ik dat het lekker buiten is, ik ben niet zo’n binnenmens. Daarbij komt dat het werken met verschillende mensen in verschillende weersomstandigheden altijd een leuke uitdaging is.


Wat heeft u met sporten?

Ik sport al m’n hele leven. Vroeger veel aan turnen gedaan, daarna meer gaan surfen en mountainbiken. Voor mij het is een uitlaatklep en een goede manier om een beetje in conditie te blijven.


Wat doet u verder zoal in uw vrije tijd op Texel?

Het liefst van alles ben ik op het water voor kitesurfen, golfsurfen en sinds kort ook catamaranzeilen. Als dat niet kan ga ik wielrennen of mountainbiken. Daarbij moet ik zeggen dat het altijd veel leuker is om dat soort dingen samen met anderen te doen. Verder ben ik graag met vrienden/vriendin of familie.


Hoe ervaart u de mensen op Texel?

Ik vind de meeste Texelaars harde werkers. Vaak zijn ze wel een beetje stug, als er hier iets veranderd moet worden staan ze meestal niet echt te juichen. De mensen op Texel houden over het algemeen wel van het leven buiten en van het strand. Daarom is het ook zo lastig om hier een strandhuisje te krijgen, alles is bezet. Ook vind ik Texelaars heel gezellig onder elkaar. Dat maakt het af en toe wel lastig om als buitenstaander tussen een groep Texelaars te komen, maar als je er eenmaal tussen zit ga je niet meer weg.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De ijsbaan. Ik zou het echt super zonde vinden als daar een parkeerplaats van gemaakt wordt. Er wordt op dit moment veel gebruik van gemaakt door de scholen voor de gymlessen. Daarbuiten zijn er ook altijd wel kinderen aan het spelen. De ijsbaan functioneert ook prima als park om lekker in het zonnetje te zitten. Het is ongeveer het enige grote veld in Den Burg waar iedereen zo op mag, dat moet je niet weghalen. Er zijn meer dan genoeg parkeerplaatsen bij de tennisbaan en de nieuwe sporthal en je kunt sowieso beter gaan fietsen.


Wat zou er op Texel anders mogen?

Van mij mogen de prijzen van de huizen hier wel wat omlaag. Het is nu eigenlijk niet mogelijk om als starter hier een huis te kopen en ik denk dat dat nadelig is voor het eiland. Overal gaan de scholen dicht omdat er geen leerlingen meer zijn en op die manier slaat de vergrijzing toe hier.


Wat verdient meer aandacht op Texel?

Volgens mij zijn ze er hier en daar al mee bezig, maar de fietspaden mogen van mij wel wat aandacht hebben. Mede doordat iedereen tegenwoordig op een elektrische fiets rijdt is er - denk ik - baat bij bredere fietspaden. Vroeger stond Texel bekend om zijn mooie fietspaden maar daar is tegenwoordig weinig van over. Ik hoop dat daar wat aan gedaan wordt, want Texel is het mooiste te verkennen per fiets.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Ik zou Martijn Kooiman echt een dikke pluim willen geven. Hij heeft een paar zware jaren achter de rug en ik heb diep respect voor hem, hoe hij continu positief is gebleven. Echt een voorbeeld!


Hoe kijkt u tegen het toerisme aan?

Texel zou Texel niet zijn als er geen toeristen waren. Het grootste deel van Texel is afhankelijk van het toerisme, dus kunnen we niet zonder hen. Ze kunnen misschien wel proberen wat minder in de weg te rijden. Daarnaast zie ik nu overal dikke villa’s uit de grond gestampt worden. Ze zijn wel erg mooi, maar ik hoop wel dat Texel ook toegankelijk blijft voor mensen met minder te besteden of mensen die gewoon lekker willen kamperen.


Hoe gaat u met de coronacrisis om?

Ja dat was wel even spannend. Ik heb me er voor mezelf niet heel druk over gemaakt, want het werd al vrij gauw duidelijk dat het voor gezonde mensen veel minder gevaarlijk is. Ik vind het wel netjes als mensen zich aan de regels houden en niet tegen het supermarktpersoneel gaan zeuren bijvoorbeeld. Die doen ook gewoon hun werk. Aan de andere kant heeft het ook wel weer leuke dingen opgeleverd. Op het strand mochten we een deel van gymlessen van de OSG verzorgen, omdat wij daar natuurlijk alle ruimte hebben. Was heel tof om met de Texelse jeugd op het strand bezig te zijn en ze vonden het prachtig! Op die manier hoop je weer wat mensen te inspireren en te laten zien wat er op Texel allemaal mogelijk is.


Wat doet u over vijf jaar?

Over vijf jaar heb ik hopelijk genoeg gespaard om een huis te kopen. Daarnaast wil ik tegen die tijd wel minder verschillend werk doen. Het is nu wel heel leuk om drie of vier verschillende banen te hebben maar het is ook veel schakelen. Het moeilijke is alleen dat ik er nog niet helemaal over uit ben of dat op het strand moet zijn of voor de klas. Of totaal iets anders. Dat zien we tegen die tijd wel!


Wie zou u graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Ik zou hem graag door willen geven aan Michiel Wieringa. Michiel is een goede vriend van mij en staat elke dag heerlijke gerechten te maken in de keuken van Paal 9. En de rest moet je hem zelf maar vragen.