Ben Witte boort op de Vliekotter met Nic Bakker een gaatje. Nic gaat volgend jaar naar het Linie College, de school voor voortgezet speciaal onderwijs.
Ben Witte boort op de Vliekotter met Nic Bakker een gaatje. Nic gaat volgend jaar naar het Linie College, de school voor voortgezet speciaal onderwijs. Foto: Corna Makelaar

Conciërge met creatieve inbreng

“Wat ben u aan het doen?”, Een vraag die Ben Witte, conciërge op drie basisscholen, nog wel eens krijgt van leerlingen. Hij schroomt dan niet om de kinderen zelf even de accuboor, stofzuiger of een ander apparaat te laten vasthouden.

“Kinderen vinden het best spannend als ik met een klusje bezig ben. Ik was een keer met de accuboor in de weer, toen zo’n ventje uit de onderbouw vroeg wat ik aan het doen was. “Hou jij de boor maar even vast”, zei ik tegen hem. De volgende dag sprak ik zijn moeder. Haar kind kon nergens anders meer over praten. Hij was er helemaal door gefascineerd. Dat zijn leuke dingen.”

“Meester Ben” zoals de leerlingen hem noemen, is de aimabele conciërge op drie basisscholen, de Thijsseschool, de Fontein en op de Vliekotter. Al een jaar of twintig zorgt hij dat allerlei klusjes op de scholen worden gedaan. “Dat varieert van een gaatje boren in de muur tot onderwijsondersteunende taken. Ik vind het leuk om met kinderen om te gaan en een praatje met ze maken.”

Ben heeft een creatieve inslag. “Ik heb op de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort een lerarenopleiding handvaardigheid en tekenen gedaan en heb nog als leraar op een HAVO tevens pedagogische academie in Bergen en op de LTS hier op Texel, gewerkt.” Texelaars herinneren zich hem wellicht als marktkoopman. “Samen met mijn jeugdvriend Harry verkocht ik op de markt geëmailleerde kinderarmbandjes die we ter plekke van naam voorzagen. We gingen naar markten in Hoorn, Bergen, Schoorl en andere plaatsen."


“Het mooie van dit werk is ook dat ik er mijn creativiteit in kwijt kan. Bijvoorbeeld bij de decors voor schoolvoorstellingen. Een stukje solderen, dat soort dingen vinden de kinderen ook leuk. Ik zorg voor technische ondersteuning tijdens lessen of opdrachten. Op de Vliekotter maken de kinderen nu totempalen. Die beschilderden ze met waterverf. Maar buiten regent dat er natuurlijk af. Toen heb ik van voorstrijk een mengseltje gemaakt dat ze er op kunnen smeren zodat de verf blijft zitten. Op verzoek geef ook wel eens een creatieve les.”

"Ik zie natuurlijk dat de leerkrachten het ontzettend druk hebben met veel dingen, maar dat het onderwijs in creativiteit wel eens wat ondersneeuwt. De vakkennis op dat gebied ontbreekt wel eens. Best jammer. Soms jeuken mij handen. Het is een goede ontwikkeling dat Maurice Christo van Meijel van Het Posthuys leerlingen begeleidt. Een mooie manier om vakkennis te delen en op een hoger niveau te krijgen."

“Hou jij de boor maar even vast”

Creativiteit, maar ook de dagelijkse klusjes die voorbij komen. “Zoals het verhelpen van een verstopte wc. Bijvoorbeeld als er een wc-rol in is beland. Voor ingewikkelde klussen bel ik de loodgieter of installateur. Soms komen kinderen met vragen. Momenteel zijn ze gek van spelen met paardjes. Toen heb ik van die bokjes gemaakt waar ze overheen konden springen. Hadden ze de grootste lol mee. Ik doe het allemaal in mijn eigen tempo, niemand die me op mijn vingers tikt.”

“Creatief, eigen initiatief, eigenwijs/eigen wijze, van alle markten thuis, niets is hem te veel, een harde werker, voor elke klus de juiste werkkleding, op tijd koffie, liefst met gebak er bij. En: hij staat voor iedereen klaar.” Complimenten van zijn collega's aan het adres van Ben.

Floor Daemen van De Vliekotter: “De conciërge is een deel van het team. Op de Fontein ging Ben ook mee op kamp. Dan organiseerde hij wat leuks voor de kinderen. In de duinen of op het strand. Jutten en kunstwerken maken.”


Bijna voltooid verleden tijd, Ben Witte, de laatste conciërge in het basisonderwijs, gaat deze week met pensioen. De drie scholen organiseren donderdag en vrijdag wat bijzonders ter gelegenheid van zijn afscheid.


Gerard Timmerman

Afbeelding