De Zoe kort na het ongeval in de nacht.
De Zoe kort na het ongeval in de nacht. Foto: Kustwacht

Onderzoeksraad: Zoe was een zeer ernstig scheepvaartongeval

Dwarsscheepse golven die extreme slingerbewegingen veroorzaakten, water dat langs de zijkant van het schip hoog tegen de containers opspoot en een paar keer contact met de bodem van de vaarroute.

Het waren een aantal voorvallen die in de nacht van 1 op 2 januari 2019 vooraf gingen aan het ongeval met de MSC Zoe ter hoogte van Terschelling. Dat blijkt uit het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat gisteren werd gepubliceerd. De raad spreekt van een 'zeer ernstige scheepvaartongeval'. Er gingen 342 containers overboord toen de Zoe in een noordwesterstorm op de zuidelijke vaarroute boven de eilanden in de problemen kwam. De stranden van Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog lagen dagenlang bezaaid met rotzooi. Texel kwam er goed vanaf met enkel aangespoelde leidingen, jassen en kuipstoeltjes.

Het advies van de Onderzoeksraad: laat dergelijke containerschepen bij noordwesterstorm voortaan via de hoger gelegen noordelijke vaarroute bovenlangs de eilanden varen en niet meer via de zuidelijke vaarroute. De noordelijke route is volgens de Onderzoeksraad niet veiliger, maar wel gunstiger omdat hij dieper is. "De kans op het raken van de zeebodem is daar verwaarloosbaar klein en er zijn meer mogelijkheden zom met manoeuvreren en koerswijzigingen de risico’s op heftige slingerbewegingen te verkleinen." De noordelijke route is langer, waardoor het voor rederij economisch gunstiger is om de zuidelijke route te pakken.

Volgens Tweede Kamerlid Gijs van Dijk uit Den Burg, die de Zoe warm hield in Den Haag, mogen winsten van bedrijven nooit boven schone en veilige wadden gaan. "Schepen moeten veiliger en desnoods omvaren, ook als dat duurder is." Volgens Van Dijk moet de Kustwacht de bevoegdheid krijgen om schepen te dwingen bij slecht weer een andere route te nemen." Hij pleit ook voor een betere controle op het vastsjorren van containers. "Havenarbeiders moeten daar meer tijd voor krijgen."