'Regie over RES hoort bij de raad'

De gemeenteraad moet de regie voeren over het proces voor de Regionale Energie Strategie (RES), om daarbij nauwer samen te werken met de Texelse bevolking.


Dat advies staat in “Geef bewoners de ruimte”, de zienswijze die gezamenlijk is ingediend door Stichting Duurzame Alliantie Texel (DATXL) & Texel Energie.

“In de concept RES Noord-Holland Noord is veel aandacht besteed aan landschappelijke vraagstukken en in mindere mate ook aan de technische, maar veel minder aan het lokale draagvlak, het verwerken van participatie en vrijwel niets aan de economische betaalbaarheid. Op veel punten komt de concept RES NHN niet duidelijk overeen met wat door de bevolking is aangedragen bij de lokale ateliers. Opgemerkt moet wel dat de ateliers door ongeveer 50 van de 13.500 van de bewoners bezocht zijn. Daardoor is de vraag gerechtvaardigd of die inbreng representatief is voor het hele eiland.”

“In de concept RES NHN staat weliswaar dat Texel een bijzonder landschap heeft, maar minstens zo belangrijk is de eilandcultuur die van oudsher geneigd is om zelfredzaam, zelfvoorzienend en onafhankelijk tot oplossingen te komen. Technisch gezien heeft Texel weinig aan grootschalige opwekking op regioniveau, als die elektriciteit vervolgens helemaal niet van de overkant aan het eiland geleverd kan worden. Er is dan een derde energiekabel nodig naar Texel wat juist grotere afhankelijkheid en meer kosten met zich meebrengt. Dat vraagt dus om een veel lokalere aanpak, waar vraag en aanbod van energie ter plaatste goed op elkaar worden afgestemd en dus ook lokaal in plaats van regionaal wordt opgewekt.”

Ook het typisch lokale belang om zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie, vraagt veel meer een lokale maatwerk aanpak. De energietransitie moet veel meer als kans gezien worden dan als een verplichting door het klimaatakkoord. Goede energieopwekking kan namelijk ook geld opleveren voor bewoners. Het moet goed worden vastgelegd dat de lokale bevolking, en dan vooral de mensen die het meeste last hebben, het meeste financieel profiteren. Ons voorstel is om het proces fundamenteel anders in te richten, waarbij veel meer bewoners beter betrokken worden bij een veel integraler en lokaler bottom-up proces met oog voor economische kansen."


"Wij adviseren de gemeenteraad van Texel (en in aangepaste vorm wellicht de anderen gemeenteraden) de wens dan wel bedenking uit te spreken om de gemeente regie te laten pakken om nauwer samen te werken met de Texelse samenleving. Dat kan door bij het vervolgproces integraler, lokaler, meer bottom-up te werk te gaan met meer oog voor economische kansen, lokale ambities en behoeftes.'