'Paramotors strijdig met kernwaarde rust'

Nadat buurtbewoners eerder bezwaar maakten tegen het vliegen met paramotors vanaf een terrein aan de Westerweg, heeft ook Stichting Kernwaarden Texel (SKT) een zienswijze ingediend tegen het afgeven van de Verklaring van Geen Bezwaar (VGB).

“De kernwaarde rust wordt geweld aangedaan. Op Texel is de rust nog te vinden. Maar het staat onder druk. Geluidshinder is er van het toegenomen autoverkeer en door het groot aantal evenementen is er nooit meer niks te doen. Om rust te kunnen blijven bieden, hoeven we niet veel te doen, eerder dingen te laten. Het niet verstrekken van een VGB is daartoe een eenvoudige maatregel."

SKT vindt dat de huidige procedure, “waarbij alléén de burgemeester mag toetsen of alléén de aspecten openbare orde en veiligheid bij alléén opstijgen en landen geen beletsel vormen voor deze activiteit" dringend herziening behoeft. SKT signaleert dat nauwelijks mogelijkheden bestaan voor belanghebbenden om hun zienswijze, bezwaar en/of beroep te laten wegen voor andere aspecten dan openbare orde en veiligheid en pleit voor verandering. “De burgemeester wordt in een bijkans onmogelijke positie gemanoeuvreerd omdat hij uitsluitend op grond van openbare orde en veiligheid mag oordelen en daardoor geen recht kan doen aan de gevoelens en opvattingen die bij zijn inwoners leven en die niet kunnen worden getoetst. Dat valt niet uit te leggen."

Kritiek is er ook op de handhaving en de handhaafbaarheid van de regels waaraan paramotors tussen start en landing (“luchtzijdig”) moeten voldoen. “Het is de vraag in hoeverre klachten van belanghebbenden serieus aandacht zullen krijgen. (…) De klagende belanghebbende komt in een welhaast onmogelijke situatie om de rechtvaardiging van zijn klacht aan te tonen: voordat de handhaver is gearriveerd is de overtreder immers al vertrokken. Dat geldt in het bijzonder op Texel waar de handhavers van bevoegde gezag en van de overkant moeten komen."

Door de huidige procedure is volgens SKT de kans op navolging groot. Als er één schaap over de dam is (één VGB verleend) dan kunnen er met gemak meerdere volgen. Dat kan op hetzelfde perceel en/of op andere percelen. Er ontbreekt een belangenafweging om dat te kanaliseren.

SKT geeft verder aan dat het beschikbare luchtruim grenst aan Natura 2000-gebieden, dat de Westen een ongeschikte start- en landingsplek is en dat het geluid als "uiterst irritant" wordt ervaren.