RES: 'We worden allemaal bedot'

“We worden allemaal bedot”, veegde Kor Buitendijk van de landelijke organisatie Duurzaam Leefbaar de vloer aan met het concept van de Regionaal Energie Strategie (RES).


“Het proces en de gekozen oplossingen zijn verkeerd, dit is het nieuwe Groningen”, doelde hij op afnamecontracten met de (data)industrie. “Want de stroom gaat niet naar huishoudens.” Kritisch was hij ook over de doelstelling om Texel in 2020 energieneutraal te maken. “Onzin, stop daarmee.”

Bottleneck is volgens Buitendijk onder meer de stroomverbinding onder het Marsdiep. “Die is krakkemikkig. U zult tot 2025 moeten wachten, tot die tijd staan de stroomkabels al roodgloeiend en zult u stroom moeten kopen”, doelde hij de planning van netbeheerder Liander.

Opwekking wat hem betreft niet op land, ook niet op landbouwgrond. “Gebruik voor opwekking álle daken. 50 procent is daarmee rendabel op te wekken.” Als alternatief had hij ook de energiebaai nabij Dijkmanshuizen van Planet Texel uit 2014 uit de la gehaald. “Gemaakt door de beste ontwerpers van Nederland met energie uit wind en zon. Het kan héél mooi zijn. Ook wil hij er “zonnezandbanken” aanleggen. Zijn visie is niet bescheiden: “Kies de windmolens zo groot mogelijk en zet ze zo ver mogelijk van woningen: 180 meter tiphoogte, 7,5 megaWatt opbrengst.”

Staat dat niet op gespannen voet met de natuurwaarden in de Waddenzee?, vroeg Elias Marseille (GL). Buitendijk: “Je moet het doen met respect voor de natuur en kunt die zelfs versterken. Het is niet zo dat er niets mag.”

Een stelling die wordt bevestigd door de aanleg van de zandige dijk van de Prins Hendrikpolder vorig jaar, ook deels in de Waddenzee. Met als compensatie wel de afsluiting van het nieuwe natuurgebied, een maatregel die voor veel Texel moeilijk verteerbaar is