Burgemeester om tafel over Apaches


Burgemeester Michiel Uitdehaag gaat om tafel met Defensie, AVROTROS en productiebedrijf Simpel Media om te praten over de inzet van de Apaches bij de opnames van het TV-programma 'Hunted' op Texel.

Dat liet hij dinsdag weten tijdens de commissievergadering waar de openbare orde en veiligheid op de agenda stond. De burgemeester is er nog niet klaar mee dat Defensie een oefening met twee Apaches naar voren haalde, waarna de twee gevechtshelikopters een hele ochtend boven diverse delen van Texel cirkelden om de zogeheten 'Hunters' die op de grond op jacht waren naar een groep 'voortvluchtigen' bij te staan met de verkenningsapparatuur.

Tijdens de commissievergadering liet Uitdehaag weten dat de pijn vooral zat in het gegeven dat hij als eindverantwoordelijke over de openbare orde en veiligheid op Texel geen afweging over de aanwezigheid van de helikopters boven het eiland heeft kunnen maken. In de ogen van de burgemeester was de aanwezigheid geen oefening meer, maar eerder een onderdeel van de TV-opnames. Daarmee was er volgens hem sprake van een evenement waarvoor van tevoren een afweging gemaakt diende te worden.

De gemeente kreeg een dag van tevoren van Defensie te horen dat er een oefening met de Apaches zou zijn, maar moest vervolgens op de dag zelf tot de ontdekking komen dat de helikopters er waren voor de opnames van Hunted. Dat nam de ruimte weg voor de burgemeester om een afweging voor hun aanwezigheid te kunnen maken. "Dit was ook niet correct ten opzichte van degenen die wel de juiste weg bewandelen."

Bijkomend was dat de opnames plaatsvonden terwijl de noodverordening van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord van kracht is om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Volgens AVROTROS werden de richtlijnen van het RIVM en het Covid-19 protocol voor de audiovisuele sector in acht genomen, waardoor er in de openbare ruimte gefilmd kon worden.

In de praktijk was te horen dat de Hunters onder meer aanbelden bij huizen om de 'voortvluchtigen' te vinden. Dat viel volgens AVROTROS onder de richtlijnen. Er was ook sprake van hard rijdende auto's, maar daar is volgens een woordvoerder bij AVROTROS nu niets over te zeggen. "Wij hebben daar geen opmerkingen of berichten over gekregen. Als dat zo is dan zullen wij dat uitzoeken."