VVV's in actie voor veerdiensten


De Waddenfederatie, het samenwerkingsverband van de VVV's op de vijf Waddeneilanden, is in actie gekomen om de maximaal toegestane bezetting aan boord van de veerdiensten naar de Friese Waddeneilanden omhoog te krijgen.

Dan gaat het om de capaciteit van de veerdiensten van Doeksen naar Vlieland en Terschelling en van Wagenborg naar Ameland en Schiermonnikoog. De capaciteit aan boord van hun boten is beperkt als gevolg van de maatregelen om de coronacrisis te bestrijden. Daardoor kunnen er niet veel gasten meevaren en dat heeft weer gevolgen voor het toerisme op de Friese eilanden dat al onder druk staat als gevolg van de crisis. De Waddenfederatie heeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) verzocht de veerdiensten los te gaan zien van het openbaar vervoer, zodat er meer mensen mee kunnen aan boord.

De brief is niet van toepassing op Texel, omdat er voor de overtochten van TESO een geheel andere situatie geldt. Er zijn dagelijks veel vaker overtochten (om het uur in plaats van een paar keer per dag) en de Texelstroom en de Dokter Wagemaker hebben van zichzelf al een grote capaciteit. Er worden - in tegenstelling tot de andere Waddenveren - bij TESO ook veel auto's vervoerd en mensen moeten tijdens een overtocht verplicht in de auto blijven zitten. "Daardoor is op de salondekken veel ruimte beschikbaar voor de reizigers die te voet of met de (brom)fiets aan boord komen", zegt TESO-directeur Cees de Waal. "Bij de andere veren gaat de minderheid van de reizigers in een voertuig over of dient zelfs iedereen, op basis van de voor die schepen specifiek geldende voorschriften, de auto te verlaten. Daar komen in vergelijking tot bij ons relatief veel passagiers samen op het salondek, terwijl de oppervlakte van die dekken daar beduidend kleiner is dan bij ons, waardoor zich daar eerder de noodzaak voordoet om de capaciteit te beperken."

Texel is echter wel bij de brief aan de staatssecretaris betrokken, Directeur Frank Spooren van VVV Texel heeft uit solidariteit met de andere eilanden ook zijn handtekening onder de brief gezet.