Steuntje in de rug voor Texelse gezinnen waar het even tegenzit

Een tochtje op de fiets, een handje meehelpen bij het huiswerk of een nachtje logeren bij een ander.

Het zijn een aantal praktische dingen die de recent opgerichte vrijwilligerspoule Texelgezinnen aanbiedt aan gezinnen op Texel die het moeilijk hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis. De vrijwilligerspoule heeft van de week van het Texelfonds een gift van €2500,- uit het Kok-Barendregt Fonds gekregen ter ondersteuning van de werkzaamheden. Bouwcenter Rab steunt de organisatie met kantoor- en opslagruimte.

Bedoeling van Texelgezinnen is gezinnen te laten weten dat ze er niet alleen voor staan, maar altijd ergens terecht kunnen. De vrijwilligerspoule bestaat uit Cintha Stiekema, Bianca Polderman en Willem Vos, gesteund door pleeggezinnen op Texel en andere gezinnen die volgens Cintha ruimte maken in hun hart en huis voor het welbevinden van Texelse kinderen.

Er zijn tot nu toe acht gezinnen - met in totaal 17 kinderen - die een steuntje in de rug krijgen van Texelgezinnen. "Soms is een luisterend oor al voldoende en soms doe je wat meer zoals wat leuks met de kinderen zodat ze even weg zijn uit de thuissituatie." Voor de meeste gezinnen is het volgens haar al voldoende als ze een telefoonnummer hebben en weten dat ze iemand van de vrijwilligerspoule kunnen bellen als het nodig is. "Als je durft te delen kun je met elkaar al een verschil maken."

Volgens Cintha wordt er zonder oordeel gewerkt. "We zijn ook niet actief als hulpverleners. We proberen met het bieden van een steuntje in de rug juist te voorkomen dat gezinnen in hulpverleningstrajecten terecht komen." De vrijwilligers hebben korte lijnen met Texels Welzijn en de jeugdhulp voor het geval dat nodig is.

Texelgezinnen werd actief toen in maart de scholen dichtgingen als gevolg van de coronacrisis en iedereen zoveel mogelijk binnen moest blijven. Gezinnen die gesteund worden, houden zelf de regie. De vrijwilligers helpen gezinnen ook om de eigen kracht te blijven zien, zodat ze zich daar van bewust blijven. "Voor kinderen is het eveneens prettig om te blijven zien wat er allemaal goed gaat."