Jan Roeper van mechanisatiebedrijf Texelsun werkt 40 jaar in de landbouwmechanisatie.
Jan Roeper van mechanisatiebedrijf Texelsun werkt 40 jaar in de landbouwmechanisatie. Foto: Gerard Timmerman

40 jaar landbouwmechanisatie

Een bijzonder jubileum maandag bij Loon- en Mechanisatiebedrijf Texelsun. Jan Roeper (zoon van Hans en Tiny Roeper van hoeve Plassendaal) was maandag precies 40 jaar in dienst in de landbouwmechanisatie.


Als 16-jarig jochie ging hij op de brommer op zijn eerste dag aan de gang, nadat hij eerst nog een poosje vakantiewerk had gedaan. Nu 40 jaar later is hij in nog altijd werkzaam in dezelfde bedrijfstak, ook na een aantal veranderingen. Eerst in Eierland bij Dros Smederij, dat overging in Bonne Mechanisatie. Vervolgens bij Kraakman Perfors en nu bij Loonwerk- en Mechanisatiebedrijf Texelsun van Marco Witte aan de Marsweg. Die liet het jubileum niet geruisloos passeren.

Daniel Bonne van Bonne Mechanisatie kent Jan als loyaal en rustig. "Met een goed geheugen en een specialisme in International Harvester tractoren. Heeft voor bijna elke probleem een technische oplossing voor en kan veel gebruiken. Functie en bruikbaarheid van spullen blijven voor hem lang zichtbaar. Hij gooit zelden wat weg, alleen als hij er echt niets meer mee kan. "Een functie bij de Genie zou hem niet hebben misstaan", vertelt een oud-collega. Jan komt niet zomaar bij pech stil te staan. Ook niet als de middelen minimaal zijn. Van twee of meer kapotte machines één goede maken is geen uitzondering. Begonnen vanaf de LTS maakte hij zich nieuwe technieken en kennis eigen. Over trekkers, oogstmachines, melktechniek, hydrauliek, pneumatiek, elektronica, noem het maar op. Dat alleen is al een prestatie op zich. Veel klanten vertrouwen hem blind. Een collega die een klant vroeg of hij deze van dienst kon zijn, kreeg nog wel eens te horen: "Wéér is die jonge van Roeper? Die mòt r effe naar kieke want héé weet hoe het zit." Niet verrast en zonder tegenspraak werd de klant vervolgens naar Jan geleid en hij loste het op…'

Afbeelding