Anders bekeken...

Ik kom uit de kas….


Pfff eindelijk, het is gelukt. Na jaren verlangen naar de zon in mijn bestaan, is het moment eindelijk daar…

Het wordt me nu te heet onder de voeten. Ja, je moet je voorstellen, het lijkt net een vergrootglas. Als je die ergens op houdt en de zon schijnt, dan slaat de vlam in de pan, dan is het niet meer te houden!


In mijn kas groeide van alles. Ja, de trossen tomaten hangen in de lucht, ze zijn bijna rijp, het zaad gaat zich bijna verspreiden. En de paprika’s zo mooi van vorm, ze zouden zo als model voor de lingerie van Marlies Dekkers kunnen fungeren. Geen beugel-bh, nee echt zo'n Sylvie Flirty , waar de glanzende stevige bollen voor de helft uit paraderen.


Oh ik ben er zo aan toe, ik heb weken potjes gevuld met aarde. Ja, ik heb de boeken erbij gehaald om alle informatie tot me te nemen. Hoe hebben de mensen het voor mij gedaan?

Het is nog niet zomaar wat uit die kas komt, nee zeg. Alle potjes moesten gelabeld, de mensen hangen graag overal een kaartje aan. Ik ben meer van het wilde soort, ik zie wel als het groeit hoe de kleur is, ik hou van alle kleuren. Rood is natuurlijk mijn favoriet, rood de kleur van de liefde, vurig en zeker vol potentie, het groeit onder je handen. Maar wit is ook mooi, steekt mooi af tegen bruin. Ja, in de Libelle werd zelfs zwart gepromoot, hoe donkerder hoe zwoeler is het geheel.

De labels verwaterden wel eens wat, maar toen ik heerlijk een ijsje aan het likken was dacht ik: he, ik ben meer van het stokje, op een goed plekje erin steken, dan voldoet dat stukken beter. Dan weet ik wat voor vlees ik in de kuip heb.


Ik ben zo blij dat het eindelijk zover is, ik ga nu oogsten, ik ga genieten van al de vleestomaten, ik houd ze wel op anderhalve meter. Ja, het gaat het beste als er wat ruimte tussen zit als je poot. Poten is heel belangrijk, echt waar. En weet u wat ook belangrijk is? Natuurlijk de zon, maar vochtigheid, da's cruciaal. Het gaat ongemakkelijk en stroef zonder vocht. De natuur zorgt daar gelukkig voor, maar u kunt het zelf ook wat activeren.

Ja ik kom uit de kas, vandaag, het kan nog net voor Vaderdag, wat zal hij blij zijn! Komt hij ook weer eens aan zijn trekken! Ja en het allerbelangrijkste, ik heb iets tegen de weerstand, De Echinacea, ik heb er drie regels van in mijn tuintje geplant. Dan word ik niet meer naar, nee, helemaal klaar mee, coronaar….


Jozien