Apaches boven Texel maken veel los

Kamervragen, gesprekken tussen burgemeester, AVROTROS en Defensie, plus Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten die beiden weinig gelukkig zijn met de aanwezigheid van twee Apaches in broedtijd boven natuurgebieden.

Een ochtend vliegen met twee gevechtshelikopters boven Texel voor het TV-programma 'Hunted' heeft veel losgemaakt. Burgemeester Michiel Uitdehaag stelde op Twitter dat Texel 'geen speeltuin is' en dat de producer van Hunted een loopje had genomen met zijn verantwoordelijkheden op het gebied van openbare orde en veiligheid. Defensie stelde gemeente vorige week dinsdag weliswaar op de hoogte dat er woensdag een oefening met de Apaches zou worden gehouden, maar de burgemeester moest de volgende dag ook zelf ontdekken dat het voor het TV-programma was. "Het punt is dat het wel mijn verantwoordelijkheid is als er wat mis gaat en niet van de producer of Defensie." Het ging nu goed, maar het had volgens de burgemeester ook anders kunnen aflopen. Voor veel mensen was het aanvankelijk een raadsel waarom de Apaches in de lucht hingen en er was tegelijkertijd een incident aan De Zes waarbij een arrestatieteam moest worden ingezet. "Dan kan het ook allemaal anders uitpakken."


Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben de kwestie aangekaart bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Zij waren evenmin op de hoogte, maar zagen de Apaches wel boven kwetsbare natuurgebieden voorbij vliegen. Volgens SBB werd vastgesteld dat boven de Geul en Mokbaai daardoor veel vogels opvlogen waaronder de broedende lepelaars. Volgens Natuurmomenten werden de grote sterns bij het Wagejot verstoord. "Er is geen natuurtoets aangevraagd en zoiets als dit doe je moreel ook niet in broedtijd." De organisaties willen van de omgevingsdienst weten of de Apaches zich boven de Natura 2000-gebieden van het eiland mochten bevinden. De dienst liet weten de melding te onderzoeken.


Tweede-Kamerleden Gijs van Dijk uit Den Burg en John Kerstens (beiden PvdA) hebben Kamervragen gesteld aan minister Bijleveld van Defensie. Zij willen onder meer weten of de burgemeester tijdig geïnformeerd had moeten worden zodat hij de inzet van de Apaches had kunnen toetsen aan de openbare orde en veiligheid. En de Kamerleden willen ook weten of er - in verband met de noodverordening - een ontheffing verstrekt had moeten worden.


AVROTROS stelt desgevraagd dat tijdens de opnames de richtlijnen van het RIVM en het Covid-19 protocol voor de audiovisuele sector in acht zijn genomen waardoor het filmen in de openbare ruimte was toegestaan. Dat geldt volgens de woordvoerder ook voor het aanbellen bij mensen, wat gebeurde toen de 'Hunters' op zoek waren naar de 'voortvluchtigen'. "Ook daarbij werden de richtlijnen in acht genomen."