Afbeelding
Foto:

mr Natalie schrijft...

De coronawet


Een bericht van de advocaat van de Wadden met vandaag tóch een juridisch stuk over corona. Nu over het wetsvoorstel van de tijdelijke noodwet over maatregelen tegen het coronavirus. Een onderwerp waar ik liever niet nog een keer bij stil had gestaan. En toch op zondagavond, na een heerlijke dag met mijn ouders op de Hoge Berg, heb ik besloten dat ik het wel doe. Omdat ik in gesprekken met mensen op het eiland zie dat nog lang niet iedereen de impact van dit wetsvoorstel begrijpt. Wellicht heb je al wel iets mee gekregen van de kritiek op dit wetsvoorstel. Aan de ene kant kritiek van belangrijke organen én experts. Van de Raad van State tot diverse hoogleraren, tot de Orde van Advocaten. En aan de andere kant is er juist kritiek van mensen op deze kritiek omdat deze groep de anderhalve meter in acht wil nemen om zo de verspreiding van het virus te voorkomen. Met deze column wil ik je graag informeren. Lees je mee?


Het voorontwerp beoogt de noodverordeningen die nu op Texel en andere gemeenten gelden wettelijk te verankeren door wijzigingen in de Wet van de publieke gezondheidszorg. De kern van deze nieuwe wet is de wettelijke vastlegging van de anderhalve meter in de wet. Het vaststellen van een veilige afstand mag de minister buiten de Tweede Kamer om doen. Hij hoeft hiervoor alleen de RIVM te raadplegen. Democratische controle komt hier niet aan te pas.


In de memorie van toelichting op deze wet zijn vele pagina’s gewijd aan de Corona-app die er blijkbaar moet komen. Mocht je denken dat dit niet zo'n vaart zal lopen, check dan nu zelf thuis de laatste software-update van je smartphone. En zie dat de benodigde instellingen voor het Covid 19 daar al in zijn opgenomen.

Op grond van de wet mogen de volgende zaken onder dwang worden afgedwongen. En bij overtreding daarvan kan een gevangenisstraf van één tot zes maanden worden opgelegd, een geldboete tot maximaal €8700,- en een strafblad.


Het opheffen van de huisvredebreuk. Deze wet gaat bepalen dat iedereen die niet de bewoner is kan worden opgepakt of worden weggestuurd. Zelfs omstandigheden in het huis kunnen aanleiding geven tot optreden. En op grond van deze wet kan handhaving niet alleen door politie plaatsvinden, maar óók door bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s). Groepsbijeenkomsten waarvan ingeschat wordt dat de “sociale norm” niet gehandhaafd kan worden mogen op grond van deze wet worden verboden. Reisverbod van personenvervoer, wellicht ook uit te breiden met gebruik eigen auto. Bezoekverbod van zieken en behoeftigen. Eisen aan beschermende middelen en hygiëne, uit te breiden naar (verplichte) quarantaine, behandelingen en vaccinatie.


Al deze maatregelen vormen een stevige inperking van grondrechten waar onze (over-)grootvaders en (over-)grootmoeders voor gevochten hebben. Het recht op privéleven en de omgang met anderen, het huisrecht. En zijn op dit moment ook strijdig met diverse wettelijke privacy principes. De vraag is of dit ingrijpen op grond van dit wetsvoorstel proportioneel is in de huidige situatie. Benieuwd naar de volledige inhoud? Ik daag je uit om de volledige 82 pagina’s van dit wetsvoorstel online op te zoeken en te lezen zodat je weet wat er nu speelt. Op een gezonde en gezellige week!


Aloha,

mr. Natalie Sylvette Bakker